6 tips voor een goede (online) dialoog 

We leven in een snelle wereld. De snelheid en vluchtigheid van social media maakt het ons soms knap lastig om tijd en aandacht te hebben voor wat er om ons heen gebeurt. Onbegrip ligt op de loer en voor je het weet ben je in een verhitte online discussie beland, waarin niemand nog naar elkaar luistert. Je voelt je ongezien en onbegrepen en de negativiteit eist zijn tol. Dat kan anders!

In de Hardverzachtcast sprak Stéphan Lam met Ank Jansen, dialoogbegeleider, trainer en voorzitter van Stichting in Dialoog. In deze blog geven we een aantal concrete tips hoe je online de dialoog aan kunt gaan. 

Wat is een dialoog? 

Een dialoog is een gesprek tussen minimaal twee mensen, waarin deze mensen vanuit hun hart contact proberen te maken met de ander. Een dialoog verschilt van een discussie, omdat een discussie veel meer wordt gevoerd met het hoofd. “In een discussie willen we mensen overtuigen met argumenten, terwijl we in een dialoog contact maken van mens tot mens”, aldus Ank.

Niet iedereen kijkt naar de wereld zoals jij ernaar kijkt. “Door dialogen te voeren met mensen, verbreed je je kijk op de wereld. Het betekent niet dat je andere perspectieven moet overnemen, maar wél dat je kunt begrijpen dat anderen anders naar de wereld kijken.” 

6 tips voor een goede online dialoog

Als dialoogbegeleider heeft Ank Jansen een aantal concrete tips om een goede (online) dialoog te voeren.

Tip 1: Neem een dialogische houding aan

Wanneer je open staat voor een dialoog, betekent dit dat je open staat om oordeelloos met iemand in gesprek te gaan. De belangrijkste tip hiervoor is om een dialogische houding aan te nemen. Je stelt vragen aan de ander, zoals ‘waarom vind je dat?’, en achterhaalt hierdoor welke behoefte of waarde erachter ligt.

“Zorg dat je het onderwerp van de dialoog centraal stelt. Hang geen oordeel aan de mening van de ander én probeer de ander ook niet met jouw mening te overtuigen”.

Probeer dus echt de mens achter het bericht te zien. Als je merkt dat de mening van de ander een emotie bij jou oproept, stel jezelf dan de vraag wat het is dat jou raakt en waarom het je raakt. Zo leer je in de dialoog ook meer over jezelf.

Tip 2: Neem de tijd voor een dialoog

“We leven in een supersnelle wereld, maar het voeren van een dialoog heeft tijd nodig. Iedereen vindt het fijn om aandacht en rust te hebben voor een goed gesprek, maar bijna niemand heeft of maakt daar tijd voor”. 

Social media zijn erop gericht om onze aandacht snel van het ene naar de andere post te leiden. In een split second bepaal jij of je duim even stil blijft staan bij die ene post. “Je aandacht komt ergens op en je maakt een keuze om snel te reageren. Vaak sta je dan niet stil bij de vraag ‘waarom doet dit iets met me?’” 

De kunst is hier: vertraag. Laat het bericht eerst even bezinken, kijk of je je er verder in wil verdiepen en denk goed na over je reactie

Tip 3: Zoek naar meerdere perspectieven

Bekijk het onderwerp vanuit meerdere perspectieven. Dit kan soms heel moeilijk zijn, zeker als iemand heel anders denkt dan jij.

“Ik lees bijvoorbeeld ook berichten van politici die niet in mijn straatje passen. Ik roep daarmee een trigger op bij mezelf, maar ik probeer wel na te gaan waarom het me raakt en wat het met me doet. Vaak kies ik er bewust voor om niet te reageren, maar gebruik ik het meer als input voor mezelf. Het bevestigt soms ook waarom ik bijvoorbeeld niet op iemand zal stemmen.”

Zoek, afhankelijk van de context, naar gelijkenissen of verschillen. Ga je met iemand in gesprek die lijnrecht tegenover je lijkt te staan, zoek dan naar onverwachte overeenkomsten. Of probeer juist eens uit je eigen bubbel te komen door te zoeken naar verschillen bij mensen waar je normaal gesproken mee op één lijn zit.

Tip 4: Situaties en meningen staan niet vast

Situaties veranderen en meningen van mensen staan niet vast. “Ik zeg nooit: ‘die persoon is zo’. Ik probeer te blijven kijken of er iets is veranderd. Zo zet ik ook meningen niet vast. Als je op die manier werkt hou je aandacht voor ‘hoe is het nu’?”

Een bijkomend risico van een online dialoog is dat je online makkelijk kunt zien waar iemand voor staat. Mensen geven informatie over hun functie op LinkedIn of zetten iets in hun bio. Het is heel makkelijk om daar zelf conclusies aan vast te hangen. Ank waarschuwt hiervoor: “vraag het aan de persoon. Laat de regie bij de ander en interpreteer dat niet zelf.”

Tip 5: Boosheid hoeft niet weggestopt te worden

Een dialoog mag ook best een beetje clashen volgens Ank. “Er mogen ook tegengestelde meningen zijn. Boosheid is ook toegestaan en gevoelens hoeven niet weggestopt te worden. Binnen een dialoog kan je vervolgens samen ontdekken wat die gevoelens betekenen.”

Tip 6: Kies het juiste format voor de dialoog

Het snelle en vluchtige karakter van social media maakt het voeren van een goede dialoog soms uitdagend. Toch heb je hier zelf ook veel invloed op.

“Je hebt zelf de keuze met hoeveel aandacht je iets leest. Je kiest zelf of je meegaat in de snelheid of niet. Je kunt de tijd nemen om de reacties van anderen te lezen of om de pagina waarnaar wordt verwezen aan te klikken. Als ik reageer, dan lees ik waar het over gaat, hoe anderen erop reageren en pas dan ga ik mijn eigen reactie formuleren” 

Het voordeel van online communicatie is dus dat het je meer tijd kan geven. Het gesprek loopt asynchroon, dus je kunt je er wat langer in verdiepen voordat je reageert. Maak daar gebruik van als dat nodig is.

Daarnaast zitten er ook nog grote verschillen in hoe mensen elkaar willen benaderen. Waar de één een groepsapp wil gebruiken om gezellig te kletsen, zal de ander meer behoefte hebben om die groep te gebruiken voor concrete voorstellen en afspraken. Realiseer je dat je daarin een keuze hebt. Informatie die écht belangrijk is, komt toch wel op een andere manier naar je toe.

Verbinding door het voeren van een goede dialoog

Alleen al een dialoog voeren geeft verbinding, ongeacht de uitkomst. “Er is altijd al een connectie door ‘we zijn hier met elkaar en we luisteren naar elkaar’”, vertelt Ank. 

“Ga niet voor je gelijk, maar ga voor je geluk. Bij gelijk probeer je de ander te overtuigen, maar bij geluk gaat het over leren voor jezelf of de relatie met de ander. Er zijn mensen die hun geluk halen uit hun gelijk krijgen, maar er zijn ook andere manieren om gelukkig te zijn. Door de relatie met de ander voorop te stellen bijvoorbeeld…”

Benieuwd naar álle tips, tricks en voorbeelden van Ank Jansen?

Beluister dan de zesde aflevering van onze podcast, de Hardverzachtcast.


 


Ondersteun jij onze doelstelling en wil jij de online wereld een beetje vriendelijker maken?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters