Aandachtsspanners tip 3: Zet een tijdslimiet op je app(s)

Je smartphone spuugt 24 uur per dag nieuws -en social mediaberichten uit. Voordat je het weet word je opgeslokt door dat kleine apparaat. Hardverzachters geeft je met Aandachtsspanners tips, waarmee je even afstand kunt nemen van discussies, negativiteit en dwingende koppen.

Aandachtsspanners tip 3: Zet een tijdslimiet op je app(s)

Scroll, scroll, like, scroll, like, en zo maar door. Al je apps zijn er op ingericht dat je onbeperkt kunt scrollen. Er komt geen eind aan. Voordat je het weet zit je drie kwartier perfecte plaatjes van anderen te lurken op Instagram of verontwaardigde tweets te lezen op Twitter. De tijd vliegt voorbij. Maar wat als je jezelf een maximum tijd per dag oplegt? Het kan. Je smartphone kan je daarbij helpen.

Je kunt in je smartphone een tijdslimiet zetten op iedere app die jij wilt. Maximaal 15 minuten per dag op Twitter? Zo in te stellen. Maximaal 30 minuten op Instagram? Ook dat kan. Wanneer de tijd bijna voorbij is, dan geeft je smartphone een seintje. Tijd is op!

Op die manier ben je veel meer bewust van je eigen smartphonegedrag. Uiteraard heb je na het verstrijken van de tijd een keuze. Je kunt het apparaat wegleggen, of stiekem nog doorgaan (bijvoorbeeld met nóg een tijdsspanne van 15 minuten, of één minuutje extra). Als je echt wil minderen met de apps die jouw aandacht teveel van andere (leukere) dingen afhouden, dan heb je hier de kans iets anders te gaan doen.

Hoe stel je de tijdslimiet in?

iPhone: Open je settings en kies Screen Time en dan App Limits. Klik op Add Limit en kies een app (of een categorie, zoals Entertainment) waar je een tijdslimiet op wil zetten. Kies het aantal minuten.

Android: Ga naar Settings en kies Digital Wellbeing and Parental Controls. Kies de app en zet een limiet.

Tijdslimieten op de iPhone

Ondersteun jij onze doelstelling en wil jij de online wereld een beetje vriendelijker maken?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters