Aandachtsspanners tip 4: Leg je smartphone in een andere kamer

Je smartphone spuugt 24 uur per dag nieuws -en social mediaberichten uit. Voordat je het weet word je opgeslokt door dat kleine apparaat. Hardverzachters geeft je met Aandachtsspanners tips, waarmee je even afstand kunt nemen van discussies, negativiteit en dwingende koppen.

Stel, je zit lekker op de bank je favoriete serie te bingen. Vlak voor je, op de salontafel, ligt een zak chips. Hoe lang duurt het voordat je de zak opentrekt en je hand erin steekt? En als je eenmaal de eerste hap hebt genomen, dan weet je precies hoe het afloopt. Precies hetzelfde effect heb je met je smartphone; leg hem in het zicht en je kunt niet meer van dat ding afblijven.

Tijdens het tikken van deze Aandachtsspanner ervaar ik het zelf. Naast mijn toetsenbord ligt mijn smartphone. Het lijkt wel of hij mij steeds roept. Terwijl er niets op dat ding gebeurt. Het scherm staat op zwart. Maar hij ligt daar.

In 2017 is er een onderzoek gedaan door de universiteit van Chicago. Deelnemers die achter hun computer aan het werk waren mochten hun smartphone op verschillende plaatsen neerleggen. Op het bureau met het schermpje naar beneden, in hun broekzak, in hun tas en zelfs in een andere kamer. In het onderzoek stonden de notificaties uit, dus er was geen sprake van geluid of oplichtende schermpjes.

Je raad de uitkomst van het onderzoek al. Mensen die hun smartphone in een andere kamer hadden gelegd, die presteerden het best. Het minst presteerde deelnemers die hun smartphone op het bureau hadden liggen. En opvallend, er is ook getest met de smartphone helemaal uit. Het verschil was klein. Alleen al de aanwezigheid van ons geliefde apparaatje is genoeg om ons af te leiden.

Ze noemen dit ook wel ‘phantom buzz’, of fantoomgezoem. Je kent het wel, je hebt je smartphone niet in je zak zitten, maar toch voel je een trilling alsof er een berichtje binnenkomt. Met je smartphone in zicht heb je ook zo’n soort effect.

Dus wil je gezonder leven? Leg dan die zak chips ver weg van het bankstel. En wil je met meer aandacht je werk doen? Leg dan je smartphone in een andere ruimte.

Oh ja, mijn score tijdens het schrijven van deze blog? Ik heb vier keer mijn telefoon gepakt, zonder dat ik een notificatie kreeg. De volgende keer leg ik hem gewoon wee r in de keuken.

Ondersteun jij onze doelstelling en wil jij de online wereld een beetje vriendelijker maken?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters