Aandachtsspanners tip 5: Gooi verslavende apps van je smartphone

Je smartphone spuugt 24 uur per dag nieuws -en social mediaberichten uit. Voordat je het weet word je opgeslokt door dat kleine apparaat. Hardverzachters geeft je met Aandachtsspanners tips, waarmee je even afstand kunt nemen van discussies, negativiteit en dwingende koppen.

Je kent het spreekwoord ‘De kat op het spek binden’ vast wel. De verleiding van de kat is veel te groot als je hem allerlei lekkers voorschotelt. Natuurlijk eet hij het op!

Hetzelfde geldt voor jou en je smartphone en alle apps die erop staan. Iedere app schreeuwt voortdurend ‘Gebruik mij!’ naar je. Dat betekent dat, als je daar eigenlijk geen zin of tijd voor hebt, je de verleiding moet weerstaan om de app niet te gebruiken. En zelfs als je de notificaties uitzet en de app op je derde scherm verbergt, zal de verleiding niet verdwijnen.

Je smartphone heeft het voor elkaar: de trigger om steeds te gaan kijken zit inmiddels in je hoofd. Want wat als je een belangrijke boodschap mist? En verlies ik niet de connectie met mijn vrienden?

De eenvoudigste oplossing las je al in de titel van dit blogje. Gooi de apps van je smartphone die je tijd verdoen. Geen snoep in huis, is geen snoep eten.

Welke apps komen het best in aanmerking? Alle apps met een ‘feed’, dus waar je ongelimiteerd kunt scrollen. Nog ééntje dan. Oké, nog één. Denk aan Twitter, Facebook en Instagram.

Zelf heb ik Facebook van mijn smartphone afgegooid. Al plaats ik zelf nooit meer iets op Facebook, toch kom ik steeds in de verleiding om te kijken wat anderen te zeggen hebben. Aangezien het altijd voelt als nodeloos tijdverdrijf, was de keuze om de app te verwijderen voor mij een goede. Als ik op Facebook wil kijken, dan kan dat altijd nog op mijn laptop, of in de browser van mijn smartphone. Om mijzelf daar ook nog een extra drempel op te werpen heb ik daar mijn wachtwoord niet opgeslagen. Dus iedere keer als ik toch wil kijken heb ik geen zin om deze in te typen. het gevolg is dat ik dan iets anders ga doen.

Mis ik iets? Jazeker, een hoop afleiding, negativiteit en verontwaardiging. Dat kan ik missen als kiespijn. Die vakantiefoto’s van mijn familie en vrienden zie ik later wel als ik bij ze op bezoek ben.

Ondersteun jij onze doelstelling en wil jij de online wereld een beetje vriendelijker maken?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters