Cherry Picking: hoe selectief denken online conversaties beïnvloedt (en andersom)

Dit is een blog in de serie 'Drogredenen'

"Precies dit!" denk je als je dat ene Facebook-bericht leest. En BAM! Gedeeld met je volgers. Maar... klopten de argumenten eigenlijk wel in het bericht?

Welkom bij de serie Drogredenen, waarin we je helpen kritischer te kijken naar alles wat er op je afkomt op social media. Ben je er klaar voor?

Op social media zie je vast veel perfecte plaatjes voorbijkomen. Mensen laten hun beste kant zien, maar verbergen de moeilijke momenten. We delen selectief met de buitenwereld. Hetzelfde gebeurt in online gesprekken. We zoeken naar informatie die onze eigen ideeën bevestigt en negeren de argumenten die daar tegenin gaan. Dit doen we zowel bewust als onbewust. 

Maak kennis met het fenomeen cherry picking. Deze drogreden komt voor wanneer iemand alleen bewijs gebruikt dat hun standpunt ondersteunt, maar belangrijk tegenbewijs negeert.

Kijk bijvoorbeeld eens naar het onderstaande plaatje. Stel, je hebt een conversatie met iemand die zegt dat de opwarming van de aarde afneemt. Hij laat je de onderstaande grafiek zien van 1998 tot 2012. Daar lijkt de opwarming inderdaad af te buigen. Maar kijk je naar álle data van 1880 tot 2020, dan zie je dat de trend omhoog nog steeds doorzet (de blauwe stippellijn). Dit selectief kiezen van bewijs om een standpunt te ondersteunt noemen we cherry picking.

Cherry picking herkennen

Het vermijden van cherry picking is lastig. Soms doen we het zonder het zelf door te hebben. Verschillende onderzoeken tonen aan dat we vaak alleen zien wat we al geloven, in plaats van te geloven wat we zien. Cherry picking versterkt onze confirmation bias, de bias waarmee we graag op zoek gaan naar informatie die overeenkomt met datgene dat we al weten of willen geloven. 

Als er meer branden zijn bij huizen met zonnepanelen, betekent dit dan dat zonnepanelen de kans op brand vergroten? Of is het gewoon zo dat meer huizen zonnepanelen hebben?

Als er meer branden zijn bij huizen met zonnepanelen, betekent dit dan dat zonnepanelen de kans op brand vergroten? Of is het gewoon zo dat meer huizen zonnepanelen hebben? En dat daarmee de kans groter is dat een huis waar brand uitbreekt zonnepanelen heeft? Hetzelfde geldt voor roken. Misschien ken je iemand die al jaren rookt en toch gezond lijkt. Betekent dit dat roken niet zo slecht is? Of is die persoon gewoon een uitzondering? En is corona inderdaad ongevaarlijk als jij niemand in je directe omgeving hebt die daar ernstig ziek van is geworden?

Cherry picking zorgt ervoor dat we alleen zoeken naar informatie die onze eigen ideeën bevestigt. Het maakt ons blind voor andere standpunten. Het hardnekkige aan cherry picking is dat we het allemaal doen. Bewust én onbewust. Toch kan je zelf een aantal dingen doen om dit te voorkomen.

Hoe voorkom je dat je cherry pickt? 

Sta open voor verschillende perspectieven, zelfs als ze indruisen tegen jouw eigen mening. Deel niet alleen informatie die jouw standpunt bevestigt, maar wees ook transparant over informatie die daar tegenin gaat. Praat erover met anderen en luister naar wat zij te zeggen hebben. Door elkaars redeneringen uit te dagen en te bevragen, leg je de basis voor een goede online dialoog

Wat als je iemand anders betrapt op cherry picking? 

Ben je in gesprek met iemand die selectief bewijs kiest om zijn/haar standpunt te ondersteunen? Dan is het logisch dat je hier iets van wil zeggen. Wijs er specifiek op dat de ander belangrijke informatie negeert waarmee rekening moet worden gehouden. Leg ook uit waarom dit een probleem is. Bespreek specifiek de weggelaten informatie en laat zien hoe deze informatie de situatie kan veranderen. Hou er wel rekening mee dat de ander ook onbewust aan cherry picking kan doen. Ga het gesprek daarom open en zonder oordelen aan. 

Ondersteun jij onze doelstelling en wil jij de online wereld een beetje vriendelijker maken?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters