De vriendelijkheidskalender: 31 ideeën voor goede daden op social media

Een gezonde online dialoog, wat is dat eigenlijk? Er wordt veel gezegd en geschreven over hoe we social media een stukje vriendelijker en veiliger kunnen maken. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? En wat kunnen we daar zelf aan doen? Met deze vriendelijkheidskalender geven we je de handvatten: één goede daad voor elke dag van de maand, waarmee je positiviteit op social media verspreidt. Of je nu een fervente social media-gebruiker bent of sporadisch iets plaatst, deze ideeën helpen je om een bijdrage te leveren aan een gezonde online dialoog.

1. Geef een compliment
Een compliment is misschien wel de meest effectieve manier om positiviteit te verspreiden op social media. Door vandaag een specifiek en oprecht compliment te plaatsen onder iemands post, kun je de ander eenvoudig een goed gevoel geven en bijdragen aan een vriendelijkere sfeer op het platform.

Vermijd algemene of oppervlakkige complimenten en probeer iets te zeggen wat je écht meent en wat iemand waarschijnlijk zal waarderen. Daarmee kun je meelezers bovendien inspireren om jouw gedrag te kopiëren: wie weet start je wel een kettingreactie van positiviteit op social media!

2. Bedank iemand

Als je geholpen wordt in de supermarkt of in een restaurant, zeg je bijna automatisch ‘dank je wel’. Op social media is het – misschien omdat we meer afstand voelen – veel minder gebruikelijk om mensen te bedanken. Ook als mensen helpen met interessante artikelen of praktische tips, blijft een bedankje meestal achterwege. Ja, een handvol likes, maar die zijn toch wat minder persoonlijk. Maak het vandaag eens expliciet: bedank de ander als die iets deelt wat jij waardeert.

3. Bied proactief hulp aan

Heb je een lege agenda en wat tijd over? Laat vandaag in een berichtje weten dat je beschikbaar bent voor mensen die wat hulp nodig hebben bij klusjes.

4. Geef je ongelijk toe

Roept iemand je tot de orde omdat je uit de bocht bent gevlogen in een tweet, post of reactie? Weersta vandaag de drang om je te verdedigen, en geef je ongelijk eens ruiterlijk toe (zelfs als je stiekem toch vindt dat je gelijk hebt, puur om te ontdekken hoe mensen reageren).

5. Gebruik geen negatieve woorden

Ken je het butterfly effect? Dat kleine daden grote gevolgen kunnen hebben? Probeer vandaag eens om het gebruik van negatieve woorden helemaal te vermijden – of, als we het idee meteen volgen: gebruik alleen maar positieve woorden! Het effect is misschien niet direct zichtbaar, maar je hebt een klein steentje bijgedragen aan een fijner platform.

6. Deel alleen wat je wél leuk vindt

Het gebeurt niet vaak dat het lijstje trending topics op Twitter een glimlach op je gezicht tovert. We gaan van ophef naar ophef, van negativiteit over onderwerp X naar negativiteit over onderwerp Y. Niet gek dat veel mensen somber worden van social media.

Toch is het goed om je te realiseren dat trending topics geen vaststaand gegeven zijn. Dat wij, de gebruikers van social media, ze zelf samenstellen met onze berichten. Natuurlijk kun je focussen op wat er allemaal niet deugt in onze wereld (en dat móeten we soms zelfs doen), maar het kan geen kwaad om af en toe bewust te focussen op wat je wél leuk en inspirerend vindt. Vandaag staat in het teken van positiviteit!

7. Deel een praktische tip

Lifehacks: handige tips die het leven nét even wat gemakkelijker maken. Iedereen kent er wel een paar. Of het nu gaat om een lege wc-rol die je helpt kabels te organiseren, of een teen knoflook die na 20 seconden in de magnetron ineens veel gemakkelijker te pellen is. Wat houdt je tegen om deze tips met jouw volgers te delen? Vandaag is het antwoord: helemaal niets! Help anderen op weg met een praktische tip.   

8. Deel een persoonlijke overwinning

We hebben allemaal onze persoonlijke uitdagingen en – hopelijk – overwinningen. Vandaag is de dag om er één te delen op social media. Niet om op te scheppen, maar om anderen te inspireren en te laten zien dat er altijd licht aan het einde van de tunnel is. Misschien help je er zelfs iemand anders mee die zich in een vergelijkbare situatie bevindt.

9. Vraag hoe het met een ander gaat

“Hé, hoe is het?” Als je op straat iemand tegenkomst is het heel gewoon om even te checken hoe het met een ander gaat. Waarom doen we dat op social media eigenlijk zo weinig?  

Goed idee om vandaag even aan iemand die je al lang niet meer hebt gesproken via social media te vragen hoe het gaat. Niet als reactie op een post of tweet, maar plots uit het niets. Zomaar even een gesprekje aanknopen. Je zal zien: dat doet jou goed, en de ander vast ook!

10. Doe de AI-check

Heb je vandaag de neiging om een kritische noot te kraken op social media? Dat is natuurlijk je goed recht. Maar misschien is het wel slim om even gebruik te maken van kunstmatige intelligentie om te checken of je jouw kritiek wat vriendelijker kunt verwoorden. Zeker als je wat hoog in de emotie zit, is dat geen overbodige luxe. Chat GPT kan je helpen om je bericht te herformuleren, zodat de kans groter wordt dat jouw kritiek ook daadwerkelijk door de ander wordt geaccepteerd.

Overigens zou het niet goed zijn als je hiervoor volledig van AI afhankelijk bent. Sterker nog, er zijn zelfs prompts waarmee je zonder Chat GPT social media een stukje vriendelijker maakt.

11. Geef volgtips

Geniet je van iemands humor, kennis of simpelweg zijn of haar aanwezigheid op social media? Waarom zou je dat voor jezelf houden?! Wees vandaag sociaal, en deel met de wereld welke mensen of accounts social media voor jou de moeite waard maken. Daarmee help je jouw volgers om meer waarde uit social media te halen, en de accounts die je tipt stellen het ook vast en zeker op prijs.

12. Volg Hardverzachters

Help mee met het verspreiden van het vriendelijkheidsevangelie en vergroot je bewustzijn over de werking van algoritmes, polarisatie en social media. Volg Hardverzachters op Mastodon, Twitter, LinkedIn, Facebook en Instagram.

13. Deel een link naar een handige tool of app

Heb je een handige tool of app ontdekt die jouw leven makkelijker maakt? Deel deze vandaag dan met jouw volgers op social media. Wie weet hebben zij er ook iets aan!

14. Geef iets weg wat je niet meer nodig hebt

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. We hebben allemaal wel spullen die we niet meer gebruiken of nodig hebben. Vandaag laten we Marktplaats of de milieustraat links liggen, en geven we deze spullen via social media weg aan mensen die er wel iets aan hebben. Jij bent van je spullen af, en kunt er hopelijk anderen mee blij maken. Win-win!

15. Luister en lees

Mijn ervaring is dat er op social media veel wordt gezegd en weinig wordt geluisterd. Als er al geluisterd wordt, dan is het meestal om de ander direct een antwoord te kunnen geven. Terwijl we ook zouden kunnen luisteren omdat we benieuwd zijn naar wat de ander te zeggen heeft. Bijvoorbeeld omdat die ander misschien wel een interessante invalshoek heeft waar we wat van kunnen opsteken.

Het is dus niet verkeerd om af en toe wat minder te zenden, en wat meer te focussen op hoe we boodschappen ontvangen. Vandaag ga je daarom eens niets posten, uploaden, reageren of delen, maar alleen lezen, luisteren en kijken. Kortom: ontvangen in plaats van zenden.

16. Deel een blunder

‘Social media geven een onrealistisch positief beeld van de werkelijkheid.’ Het is een van de meest gehoorde kritieken over social media als Instagram en LinkedIn, waar veel mensen zich letterlijk van hun beste kant laten zien. Witte stranden, grote huizen, afgetrainde lichamen en prachtige carrièrestappen zijn meer regel dan uitzondering. Als je onzeker bent over je eigen leven, zijn dat niet bepaald beelden die je erbovenop helpen. Daarom is het tijd om die schijnbare perfectie te doorbreken.

Deel daarom vandaag eens een fout of blunder, waarmee jij laat zien dat jij ook maar gewoon een mens bent. En dan niet met een fantastisch comeback-verhaal waar jouw onverwoestbare mentaliteit uit blijkt. Nee, een ordinaire uitglijer, zonder silver lining. Dat is best een beetje eng, maar ook een belangrijke stap om social media weer wat menselijker te maken. Laat zien dat het gras bij jou niet per se groener is dan bij een ander.

17. Deel een nuttige levensles

Heb jij in jouw leven een waardevolle les geleerd die jou geholpen heeft in moeilijke tijden? Post deze dan vandaag op social media, zodat je anderen er ook mee kan inspireren.

18. Spreek je uit!

Op social media is het vaak de hardste roeper die de meeste aandacht krijgt. Daardoor sneeuwen genuanceerde meningen van minder vocale groepen weleens onder. Wat als die groepen allemaal hun stem laten horen? Wat als we zij zich uitspreken over zaken die belangrijk zijn voor hen? Vandaag is de dag om je uit te spreken! Of het nu gaat om politiek, milieu, sociale rechtvaardigheid of persoonlijke ervaringen, deel jouw mening en nodig anderen uit om ook hun stem te laten horen.

Als de stille meerderheid van zich laat horen, krijgt ook die mening de aandacht die het verdient. Zo draag je een steentje bij aan een eerlijker, democratischer en gelijkwaardiger debat.

19. Zet je bereik in voor een goed doel

Hoe groter je bereik, hoe groter je impact op social media. Merken maken daarom graag gebruik van influencers die hun producten kunnen aanprijzen. Maar dat bereik kun je natuurlijk ook inzetten voor boodschappen die maatschappelijke meerwaarde hebben.

Zo kun je een belangrijk verschil maken voor een goed doel, ook als je slechts een bescheiden bereik hebt. Kies een organisatie die jij belangrijk vindt en deel vandaag hun boodschap. Of het nu gaat om het steunen van mensenrechten, dierenwelzijn, het milieu of gezondheid: jouw stem kan het verschil maken.

20. Help een kleine onderneming

Ben je blij met je lokale boekhandel, bakker of fietsenwinkel? Laat het vandaag horen op social media! Eenmanszaakjes hebben vaak geen of slechts een bescheiden marketingbudget, en moeten het hebben van mond-tot-mondreclame om te overleven in de strijd met grote ketens. Als jij de kleine ondernemer een hart onder de riem kan steken met een lovende recensie, help je hen met hun onderming.

21. Kies eens voor DM

Persoonlijke gesprekken zijn zeer waardevol voor het opbouwen van vriendschappelijke relaties. Maar als je die gesprekken op een druk dorpsplein of midden in een overvolle winkel moet voeren, dan leg je natuurlijk niet zo snel je ziel bloot.

Op social media werkt ook dit principe hetzelfde. Natuurlijk kijk je liever iemand in de ogen, maar door afstand is er soms geen andere optie dan een ander via social media te spreken. Maar als je zo’n gesprek in alle openbaarheid gaat voeren, dan is de kans groot dat de ander zich niet uit durft te spreken. Kies daarom eens voor DM, zodat iemand zich veiliger voelt om te vertellen wat hij op de lever heeft.

22. Laat zien dat je openstaat voor dialoog

In een ideale wereld heeft iedereen op social media zin in een open gesprek. Maar in de praktijk merk je al gauw dat meningen vaak vastgeroest zitten, dat niet iedereen feiten wil accepteren en dat dialogen uitmonden in gescheld en getier.

Wil je uitstralen dat jij wél openstaat voor dialoog? Voeg het spreekwolkje toe aan je social media profiel of profielfoto. Zo laat je, samen met een groeiende groep mensen, zien dat niets jou in de weg staat om een (online) dialoog met een ander aan te gaan. Te luisteren. Vragen te stellen. Van elkaar te leren. Van mens tot mens. Op een respectvolle manier.

23. Tag de persoon op wie je kritiek hebt

Het is gemakkelijker om negatief te zijn óver iemand dan tégen iemand. Dat geldt voor het echte leven, en het is op social media net zo. Durf je jouw kritiek ook te uiten als je degene over wie je negatief bent ook tagt in jouw social media post? Je gaat het vanzelf zien, maar de kans is groot dat je jouw bericht afzwakt of intrekt. En dat is helemaal niet erg, want nu ondervind je hoe afstand op social media onnodige hardheid in de hand werkt.

24. Wees een netwerker

Alsof het een banenmarkt is: op social media zijn er altijd mensen op zoek zijn naar andere mensen. Een klusjesman, een nieuwe collega, iemand met kennis over X. Maar ja, wat is nu de kans dat jij als lezer daadwerkelijk de persoon bent die gezocht wordt? Jammer maar helaas. Nee hoor, vandaag niet. Stel je eens op als netwerker en probeer mensen aan elkaar te matchen. Dus als jij iemand kent die wél aan het geschetste profiel voldoet, dan ga je je vandaag inspannen om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

25. Laat het sarcasme een dagje thuis

Sarcasme kan grappig zijn, maar het kan ook kwetsend overkomen. Op social media is het soms moeilijk om de juiste toon te vinden, en sarcasme kan dan onbedoeld verkeerd overkomen, met soms nare gevolgen. Vandaag is de dag om het sarcasme een dagje thuis te laten. Maak eventueel gebruik van emoji om je berichten in te kleuren.

26. Shout-out!

Ben je liefhebber van een account omdat het waardevolle, grappige of leerzame content deelt? Laat het iedereen weten die het maar wil! Met een shout-out spreek je je waardering uit, en verander je van stille volger in een fan die van zich laat horen. Dat kan zomaar extra motivatie opleveren voor de ander om door te gaan met de content die jij zo tof vindt.

27. Start een inzameling

Social media kan een krachtig platform zijn om mensen te bereiken en te mobiliseren voor een goed doel. Overweeg om vandaag een inzamelingsactie te starten voor een organisatie of doel waar je om geeft. Maak een bericht waarin je uitlegt waarom deze zaak belangrijk voor je is en welke acties je gaat ondernemen om geld in te zamelen. Promoot je inzamelingsactie op social media en vraag je volgers om te doneren en het bericht te delen om een grotere impact te creëren. Vergeet niet om transparant te zijn over waar het geld naartoe gaat en hoe het zal worden gebruikt.

28. Weersta de drang om iemand op zijn plek te zetten

Het kan verleidelijk zijn om iemand terecht te wijzen als je hypocriet, egocentrisch of asociaal gedrag op social media voorbij ziet komen. Zodra je echter ruimte geeft aan die verleiding, ben je zelf ook niet bepaald opbouwend gedrag aan het vertonen. Je kunt je überhaupt afvragen of je zo’n opgeheven vingertje niet onbewust gebruikt om te laten zien dat je zelf beter bent. Het is soms slimmer om te luisteren dan te shamen.

Wees je vandaag daarom extra bewust van het effect van jouw woorden op anderen, en weersta de drang om anderen op hun plek te zetten.

29. Volg iemand buiten je filterbubbel

Lekker comfortabel, zo’n filterbubbel op social media waarin iedereen een mening heeft waar jij je in kan vinden. Maar het is ook behoorlijk slecht voor een gezonde dialoog. Als we geen breed geaccepteerde feiten en waarheden hebben op basis waarvan we kunnen discussiëren, ligt polarisatie op de loer. We kunnen ons dan niet meer verplaatsen in de ander, en kunnen niet begrijpen waarom iemand een bepaalde mening aanhangt. Daarom is het verstandig om eens bewust iemand buiten je filterbubbel te gaan volgen. Vandaag is een goed moment om daarmee te starten. Je gaat zien: dat kan best interessant zijn.

30. Een dagje geen social media

Het is zonder twijfel de gezondste daad van allemaal: even he-le-maal niets doen met social media. Als je wil helpen om social media een stukje vriendelijker te maken, kun je het best regelmatig afstand nemen van Twitter, Instagram, TikTok en LinkedIn. Lekker ongestoord de natuur in, zien dat er meer is dan likes, retweets en de trending-pagina behalen. Liefst laat je je smartphone helemaal thuis.

En als we je een extra tip mogen geven: deze daad mag je gerust elke week in je routine inbouwen 😊

31. Deel deze blog

Je kunt extra impact maken door deze blogpost te delen via social media. Zo overtuigen we anderen in jouw netwerk hopelijk ook dat we veiligere en leukere social media voor een groot deel zelf in de hand hebben.

Ondersteun jij onze doelstelling en wil jij de online wereld een beetje vriendelijker maken?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters