Podcast: De Hardverzachtcast

In de Hardverzachtcast gaat Stéphan Lam in gesprek met deskundigen om te beantwoorden waarom we ons online gedragen zoals we ons gedragen. En wat kunnen we doen om social media weer een beetje prettiger te maken?

De Hardverzachtcast is een serie van 8 podcasts, deze zijn te beluisteren op jouw favoriete podcast app.

Beluister alle afleveringen 

Nieuwsoverload? Zo ga je op nieuwsdieet! (Podcast)

Ike Picone neemt ons mee in de uitdagingen van online nieuwsconsumptie. Hoe gaan we om met nieuwsoverload? Hoe voorkom je doomscrolling? Hoe blijven we kritisch? Tips voor een gezond nieuwsdieet.

Digi-taal: taalgebruik in het digitale tijdperk (Podcast)

In deze podcast bespreken we met Lieke Verheijen hoe het digitale tijdperk onze taal beïnvloedt. We onderzoeken hoe jong en oud gebruik maken van Engelse woorden en visuele elementen in hun online communicatie. Is dit een verrijking of een bedreiging voor onze taal? En hoe kunnen we online aardiger zijn, ook al typen we soms een ‘andere digi-taal’?

Hoe voer je een dialoog op social media en chat?

Dialoogbegeleider Ank Jansen helpt mensen om vanuit hun hart te verbinden. Ze weet hoe je een mens-tot-mens band creëert. In deze podcast deelt ze haar inzichten en tips over hoe je een beter online gesprek kunt hebben op social media of chat.

De kracht van taal op social media (Podcast)

In deze aflevering van de Hardverzachtcast praten we over de kracht van taal op social media. Annette Klarenbeek deelt inzichten uit haar onderzoek naar taalpatronen en hoe deze online interacties vormgeven.

Polarisatie op social media. Hoe ga ik ermee om?(Podcast)

Otto Kamsteeg is een professional die maatschappelijke problemen oplost, polarisatie komt hierbij vaak aan de orde. In deze aflevering van de Hardverzachtcast praat Stéphan Lam met hem over online polarisatie. Oftewel, wij-zij-denken op bijvoorbeeld social media. Is polarisatie slecht? Of juist nodig? En hoe gaan we ermee om?

Help! Ik heb last van FoMO! (Podcast)

In de derde aflevering van de Hardverzachtcast legt Ellen Groenestein het fenomeen FOMO uit. En wat kun je er tegen doen? Deze aflevering wil je niet missen ;-)

Hoe worden we beïnvloed op social media? (podcast)

Hoe worden we beïnvloed door bedrijven met slechte intenties? Hoe verslaafd zijn we aan onze smartphone en wat zorgt voor écht geluk?

Waarom vinden we elkaar zo stellig en extreem op social media? (podcast)

Discussies over lastige onderwerpen, zoals de asielcrisis of het klimaat lijken op social media sneller uit de hand te lopen dan wanneer deze gesprekken face to face worden gevoerd. Hoe komt dat?

 

De gasten in de Hardverzachtvast komen van

 

hr_logo_rechtsonder_cmyk_rood1
RU_drupal_logo_RU_0
hu
bspz
vub
sue

 

Lees de tips uit de Hardverzachtcast

Navigeren door de nieuwsoverload: tips voor gezonde nieuwsconsumptie

We worden overladen met nieuws. Hoe onderscheid je de feiten in een wereld waarin iedereen een nieuwsbron kan zijn? En vooral: hoe hou je je nieuwsconsumptie evenwichtig?

Digi-taal: een groot betekenisverschil zit in een klein hoekje

‘Digi-taal’ is een creatiever, waardevolle, maar ook complexe taalvariant. Lees hoe je digi-taal beter kunt lezen en gebruiken.

6 tips voor een goede (online) dialoog 

Voor je het weet ben je in een verhitte online discussie beland, waarin niemand nog naar elkaar luistert. Je voelt je ongezien en onbegrepen en de negativiteit eist zijn tol. Dat kan anders!

Taal op social media ontleed: wat wordt niet gezegd, maar wel bedoeld?

Taal is een krachtig, maar ook ingewikkeld instrument. We maken dagelijks talloze taalkeuzes waarmee we bedoeld en onbedoeld van alles communiceren. Zowel in de fysieke wereld, als op social media. Niet alleen wát we zeggen, maar vooral hóe we iets formuleren blijkt veel impact te hebben. Hoe zit dat?

Dit kun je doen tegen online polarisatie (5 tips)

Wat moeten we met polarisatie op social media en chat apps? Lees de 5 tips.

Hoe voorkom ik FoMO?

Help! Ik heb last van FoMO! Zelfs als ik op vakantie ben, dan kijk ik nog steeds op stories wat mijn vrienden uitspoken. Wat moet ik doen?

Hoeveel last heb jij van FoMO? Check het hier! #checklist

Heb jij last van Fear of Missing Out? Check het met de FoMO checklist!

Waarom vinden we elkaar zo stellig en extreem op social media?

Online lijken we soms loodrecht tegenover elkaar te staan. Terwijl dat face-to-face veel minder snel gebeurt. Hoe kan dat? Bekijk, beluister en leer!

“Social media is een mentale heroïnespuit” (…en tips om af te kicken)

“Wie wil afkicken van zijn smartphone, voert een oneerlijke strijd.” Toch is er een lichtpuntje. En dat heeft alles te maken met onze hormonen.

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters