Hardverzachters tipt: Wunderbaum speelt live (online gaat het mis)

Eén van de vervelendste plekken online is misschien wel de ouders-appgroep, waarin alle ouders van een schoolklas zich verzameld hebben. Zit je in zo’n groepje? Dan weet je vast nog wel hoe die andere ouders tekeer gingen. Gedrag in appgroepjes en social media gebruik inspireerde acteursgroep Wunderbaum. Samen met schrijfster Annelies Verbeke maakten ze het stuk ‘online gaat het mis’. En je leest het al in de titel: Hardverzachters raadt je aan naar dit stuk te gaan. Ben je al geweest? Dan hebben we 5 handige tips voor je, zodat het online wat minder snel mis gaat!

Wunderbaum neemt je mee in zo’n appgroep, waarin ouders van leerlingen van een middelbare school al snel over elkaar heen vallen met verkeerde verwachtingen, gemene reacties, langs elkaar heenpraten en steken onder water. Online gaat het dus direct mis, gelukkig wel op een manier die je flink aan het lachen maakt.

In het stuk staan jongeren tegenover hun ouders. Jong tegenover oud, of generatie tegenover generatie. Verwijten gaan over en weer en het houdt, zonder enig moment belerend te worden, een spiegel voor onze neus. De centrale vraag is daarbij: ‘hoeveel van ons kostbare leven willen we eigenlijk online doorbrengen?’

Met sterk acteerwerk en een combinatie van een flinke dosis humor en een aantal pijnlijke momenten (seksueel geweld en online misbruik komen ook aan de orde) nemen de acteurs je offline mee in de wereld van online. En wie zijn er nu eigenlijk bewuster van hoe ze met hun smartphone omgaan? De jongeren of hun ouders?

Dit toneelstuk is voor iedereen leuk, of je nu kinderen hebt of niet. En als je gaat, neem je ouders mee! Of je docent. Lees hier wanneer het toneelstuk bij jou in de buurt is.

5 tips bij Online Gaat Het Mis

Heb je het toneelstuk gezien en wil je verder lezen of luisteren over onderwerpen die in het toneelstuk aan de orde komen? Dat kan op Hardverzachters:

  1. In het WhatApp-gesprek tussen de ouders verlaat iemand ineens de groep. Dat wordt nogal eens als grof ervaren door anderen. In hoe overleef ik interessante WhatsApp groepen geven we je handige tips.
  2. Nico, Charlie, Drago en Jesse in het stuk praten voortdurend Nederlands en Engels door elkaar. De ouders doen er een beetje lacherig over. Maar hoe praten jongeren eigenlijk online? Wat is hun digi-taal?  Wat is het verschil met de taal van ouderen? En is het nu echt zo erg dat ze online en offline anders praten? Lees de blog Digi-taal: een groot betekenisverschil zit in een klein hoekje of luister de podcast over digi-taal.
  3. Robert, de vader van Charlie, is aardig ingelezen (tot vervelends aan toe) over de invloed van ‘big tech’ op ons online gedrag. Heel grappig dat juist híj iets heel doms doet met zijn smartphone. Wij maakten een blog over online beïnvloeding: “Social media is een mentale heroïnespuit” (…en tips om af te kicken) en een podcast: Hoe worden we beïnvloedt door onze smartphone?
  4. Niet alleen offline, ook online lopen de gesprekken niet echt lekker in het toneelstuk. Gelukkig maar, anders valt er voor het publiek niets te lachen! Maar hoe voer je nu een goed gesprek? En hoe kun je dat toepassen op de gesprekken die je in dat whatsapp-groepje hebt? Luister naar de podcast Hoe voer je een dialoog op social media en chat? of lees 6 tips voor een goede (online) dialoog.
  5. Drago vertelt dat hij nogal eens online haatberichten ontvangt. In deze video brengen leeftijdsgenoten Rogier (21), Jordy (21), Marcos (17), Mika (22) en Junior (22) over wat dat met je kan doen.   

Ondersteun jij onze doelstelling en wil jij de online wereld een beetje vriendelijker maken?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters