Het gaat om de intentie

Column

In 1971 werd het eerste mailtje verzonden via ARPANET, de eerste tweet ooit werd geplaatst op 21 maart 2006. De eerste geschreven woorden die men kan vinden komen rond de 2385 voor Christus. En die werden op een tablet geschreven, maar niet ééntje zoals we nu kennen. Je kunt dus stellen dat online communicatie nog vrij jong is.

Dat betekent dat er nog veel te leren is. En dat online communicatie nog volop in beweging is. Iets liken op Facebook? Dat kon pas vanaf februari 2009. En hoe lang gebruiken we nu eigenlijk emoji op Whatsapp?

Omdat online communicatie nog zo jong is pretenderen we bij Hardverzachters niet dat we alles zo goed weten. Natuurlijk hebben we veel kennis van online communicatie (bij mij is het mijn beroep) en kunnen we je van alles bijbrengen hoe het achter de schermen werkt. Ook heeft Hardverzachters een mediawijsheid-expert in de gelederen. Maar ondanks dat… wij zijn zelf net zo goed aan het ontwikkelen. Aan het proberen. Aan het uitvogelen. Aan het leren.

Sinds ik Hardverzachters heb opgericht ben ik zelf steeds meer bewust van de manier waarop ik online communiceer. Logisch, want als je een platform hebt opgericht waar je mensen aanspoort tot een andere, betere manier van online communiceren en dialoog, dan wil je natuurlijk wel het goede voorbeeld geven.

Gaat dat altijd goed? Natuurlijk niet! Het is soms net een zak chips. Je weet dat het ongezond is, maar toch krijg je het voor elkaar om hem open te trekken en in één keer leeg te eten. Je hebt wel de kennis, maar er naar te handelen lukt niet altijd.

“Niet echt Hardverzachtend, he”, was laatst de reactie van iemand op Twitter, nadat ik een ergernis over de burgemeester van Rotterdam had geplaatst.

Het idee van Hardverzachters is dat we ons wél uitspreken. Dat we ons wél laten horen. Dat betekent dat we onze mening uitdragen, niet stil zijn. En soms kan dat ook een bericht zijn waarin je je onvrede, verdriet of boosheid wil uiten. Bijvoorbeeld over een burgemeester. Dat kan op een ‘hardverzachtende’ manier. Met respect voor de ander. Had mijn tweet beter gekund? Natuurlijk.

Ik ben er zelf dus ook nog niet. Ik zal nooit de perfecte Hardverzachter worden. Maar daar gaat het ook niet om. Het gaat erom dat je het probeert. Om de intentie. En natuurlijk gaat het wel eens fout. Want we zijn niet perfect.

Hardverzachters richt zich op mensen die een verzachting willen van de online dialoog en bij zichzelf willen beginnen (en niet bij de ander). Aan hen bieden wij handvatten, tips, ervaringen, meningen en stof tot nadenken.  

Perfect wordt het nooit, maar proberen kunnen we altijd.

Foto: Torsten Dettlaff

Misschien ben je het eens met bovenstaand artikel, wellicht niet. We zijn benieuwd hoe jij er in staat en we kunnen vast veel van elkaar leren. Hoe dan ook, wil je een #hardverzachter zijn in je reactie?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2022 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2022 Stichting Goed Online

Hardverzachters