Online stalking: hoe ik haat omdraaide naar begrip

Het is alweer een aantal jaar geleden dat mijn positieve ervaring met social media in één klap omsloeg. Ik werd maandenlang gestalkt en bedreigd door iemand die ik dacht goed te kennen. Waar ik altijd het positieve had ingezien van social media, werd het ineens een hele onveilige plek. De impact was enorm en het onbegrip dat ik had maakte me geen leuker mens. Het roer ging om en ik ging de strijd met mijn eigen verharding aan. Net zolang totdat ik weer mijn zachte zelf werd. 

Ik deel graag mijn inzichten met je. Hoewel ik hoop dat je niet in dezelfde situatie belandt als ik, is het altijd goed om te weten dat je negativiteit zelf kunt omdraaien. Ook als je geen invloed hebt op het handelen van de ander, kan je wel veranderen hoe je er zelf mee omgaat. 

Social media: dichtbij en toch heel ver weg

Ik raakte een aantal jaren geleden bevriend met iemand op social media. We hadden een goede klik en waren een tijd lang digitaal onafscheidelijk. We hadden dezelfde humor, deelden veel van onze dagelijkse belevenissen met elkaar en belden af en toe als we beiden onderweg waren van werk naar huis. We woonden ver van elkaar vandaan, maar online contact zorgde in korte tijd voor een goede band. 

Zoals je misschien zelf wel eens hebt ervaren, maakt geschreven communicatie het voeren van een goede online dialoog soms wat ingewikkelder. Het gevoel dat je in je woorden legt komt mogelijk bij de lezer op een andere manier binnen. Zenden en ontvangen zijn twee verschillende dingen. 

Toen ik op een dag een grens aangaf, werd dit door de persoon aan de andere kant opgevat als afwijzing. Mijn bericht had het tegenovergestelde effect en zo kwamen we in een situatie terecht met veel onbegrip aan beide kanten. Het liep uit op stalking en de eindeloze stroom aan dreigementen lieten dit onbegrip bij mij groeien tot haat, iets dat ik nog nooit eerder in mijn leven had gevoeld. 

Een tijdlang deed ik van alles om eraan te ontkomen, maar ondertussen zoog de situatie elk beetje positieve energie uit me. Er moest iets veranderen. Ik realiseerde me heel goed dat ik de situatie en de andere persoon niet kon veranderen, maar ik kon wel op zoek naar een manier die voor mij werkte om beter met de situatie om te gaan. 

Ik deel graag wat tips met je. Disclaimer: dit zijn dingen die mij persoonlijk goed hebben geholpen, maar dit betekent niet dat dit voor jou ook werkt.

Tip 1: realiseer je dat iedereen zijn eigen waarheid heeft

Als er één ding is dat ik leerde uit deze situatie, dan was het wel dat iedereen zijn eigen waarheid heeft. De situatie en hoe deze ervaren wordt is altijd afhankelijk van twee mensen: de zender en de ontvanger. En beide zijn gekleurd door eigen ervaringen, normen en waarden, opvoeding en andere invloeden. 

Waar deze persoon zich door mij in de steek gelaten voelde, vond ik dat ik een gezonde grens aangaf. En waar ik voelde dat deze persoon mijn grens niet respecteerde, vond deze dat er werd gevochten voor de vriendschap. Allemaal waar, afhankelijk van het perspectief waarin je de situatie plaatst. 

Het liep verkeerd op het voeren van een goede dialoog en luisteren naar elkaars kant van het verhaal. We hebben beide gefaald en beide ons best gedaan.

Tip 2: maak gebruik van privacy instellingen op online platformen (en wees je bewust van de risico’s als je ze gebruikt)

Het fijne aan social media platformen is dat er allerlei functies zijn ontwikkeld waardoor je mensen online niet meer hoeft te zien. Ik dacht er voor ons beiden goed aan te doen om deze persoon te blokkeren, maar in plaats daarvan gooide dit olie op het vuur. 

Iemand blokkeren als je een openbaar account hebt is weinig succesvol. Het is voor kwaadwillenden namelijk heel makkelijk om een nieuw (anoniem) account aan te maken en daarmee alsnog mee te lezen. Wees je hiervan bewust als jouw account openbaar is. Je kunt ervoor kiezen om je openbare account af te schermen en privé te maken. Je hebt daarmee alleen niet de zekerheid dat deze persoon je met een nieuw, voor jou onbekend, account volgt. 

Je kunt er wél voor kiezen om te beperken wat je zelf te zien krijgt, bijvoorbeeld door de mute-functie goed te gebruiken. Platformen als X, Threads en Bluesky hebben zo’n mute-functie. Je negeert hierbij makkelijk termen en usernames, zodat je de negativiteit niet meer te zien krijgt in je tijdlijn. 

Bekijk ook de instellingen voor direct messages in de privacy settings van social media platformen. Hier heb je vaak de optie om je DM’s te beperken. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen dat alleen mensen die jij zelf volgt je een DM kunnen sturen. Gebruik de opties die er zijn en waar jij je het prettigst bij voelt. 

Tip 3: kom uit die slachtofferrol en neem je verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag

Toen de ergste storm was gaan liggen, ben ik bij mezelf te rade gegaan: hoe kan iets zo uit de hand zijn gelopen? Wat is mijn aandeel geweest in deze situatie? En wat kan ik in het vervolg anders doen? Want de makkelijke weg is de ander de schuld geven en het slachtoffer zijn van de situatie, maar de effectieve weg is naar jezelf kijken en leren van hoe je op je bek ging. 

Terugkijkend had ik veel assertiever mijn grenzen aan kunnen geven. Ik had meer uitleg kunnen geven over mijn behoefte. Ik gaf deze persoon ergens in de communicatie het gevoel dat ik helemaal geen contact meer wilde en dat idee gaf deze persoon voeding om nog krampachtiger aan mij vast te houden. En zo werd het een vicieuze cirkel waarin we elkaar niet meer begrepen. 

Inmiddels zijn we heel wat jaren verder. De bovenstaande aanpak heeft er bij mij voor gezorgd dat de rust is teruggekeerd. Ik ben een stuk voorzichtiger geworden met wat ik online deel en met wie. Verder heb ik vooral geleerd hoe schadelijk online pesten en stalking zijn en ben ik vastberaden om mijn steentje bij te dragen aan online verzachting. Het kan daarom ook geen toeval zijn dat ik bij Hardverzachters terecht ben gekomen. Doe jij ook mee?

Ondersteun jij onze doelstelling en wil jij de online wereld een beetje vriendelijker maken?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters