Hoe voorkom ik FoMO?

Help! Ik heb last van Fear of Missing Out! Als ik uit eten ben, dan check ik op insta wat anderen eten. Als ik op vakantie ben, dan kijk ik nog steeds op stories wat mijn vrienden uitspoken.

Hardverzachters sprak in de podcast De Hardverzachtcast met Ellen Groenestein, die onderzoek deed naar FoMO. Ze legt uit wat FoMo precies is en hoe hoe je het herkent. Benieuwd of jij FoMO hebt? Vul dan deze handige checklist in en ontdek jouw FoMO-score.

In de podcast worden een aantal tips genoemd hoe je FoMO kunt voorkomen. Hier komen ze:

1. Gebruik minder (vaak) social media

Als je je telefoon niet echt nodig hebt, bijvoorbeeld als je gefocused aan het werk bent of iets aan het lezen bent, leg dan je telefoon weg. Niet naast je, maar liefst in een andere ruimte. Je zal minder geneigd steeds te gaan kijken wat anderen doen.

2. Zet je notificaties… aan!

Die zag je niet aankomen, he? Maar uit onderzoek blijkt dat slechts 11% van de keren dat iemand een smartphone pakt dit wordt veroorzaakt door een notificatie. De notificatie laat ons weten dat er iets gaande is. We pakken onze smartphone en gaan (over het algemeen) direct naar het berichtje dat bij de notificatie hoort. In alle andere gevallen pakken we onze smartphone op en gaan we al onze apps af om onszelf bezig te houden. Veel minder gericht dus. En dwalen kost over het algemeen meer tijd. Aanzetten die notificaties dus! (En misschien handig om je smartphone zo in te stellen dat je niet teveel nodeloze notificaties krijgt, zoals bijvoorbeeld een like op een insta-selfie)

3. Geniet van het moment

Sta eens stil bij het nu. Waar ben je op dit moment? Wat zie je? Met wie ben je? Voel je je goed? Kijk om je heen en geniet! Waarom zou je op dit mooie moment naar andermans leven willen kijken? Het moment dat je het jouwe aan het leven bent? Of zoals de Griekse filosoof Epicurus zei, zo’n 2270 jaar voordat de smartphone uitgevonden was: “Bederf niet wat je hebt door te verlangen naar wat je niet hebt. Onthoud dat wat je nu hebt ooit één van de dingen was waar je alleen maar op hoopte.”

Bonustip:

Is het nodig om nu per se die heerlijke lunch met anderen te delen? Of foto’s van het concert waar je nu bent? Als je minder hoogtepunten deelt, dan help je anderen met een beetje minder voedingsstof voor FoMO. Ook leuk: dieptepunten delen. Geef een ander het gevoel dat ze niets missen. Toon de modderplassen op het festival of deel dat saaie verjaardagsfeestje waar iedereen in een kringetje zit. Een app als BeReal kan daarbij helpen, hier bepaalt de app het moment van de dag, en dus niet jij.

Wil je beter begrijpen hoe FoMo écht werkt? Luister dan de Hardverzachtcast met Ellen Groenestein. Je wil deze aflevering niet missen! 😉

Ondersteun jij onze doelstelling en wil jij de online wereld een beetje vriendelijker maken?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters