Hoe word ik rijk op social media?

Afgebeelde foto: © Stéphan Lam

Column

Top dat ik je getriggerd heb met de titel! In deze blog vertel ik je hoe jij rijk gaat worden met jouw reacties en berichten op social media, dus lees vooral door!

Social media is all about interactie. Interactie is niet alleen de basis van social media, zonder interactie zou social media niet eens bestaan!  Dé manier om interactie te creëren is de reageren-knop.

Waar is die reactieknop eigenlijk voor?

Op Facebook is het voor een gebruiker (nog) niet mogelijk om de reactieknop uit te zetten bij het posten van een bericht. Bij Instagram kan dit wel, met de restrict-functie. Instagram biedt dit natuurlijk niet zonder reden, ze wil hiermee online pesten tegengaan.

Maar waar is die knop reageren eigenlijk voor bedoeld?

Kun je de knop zien als een uitnodiging om je (ongefilterde) reactie te plaatsen? Is de knop bedoeld om je emotie te uiten wanneer de beschikbare emoji’s daarin niet voorzien? Is de knop wellicht de plek om tips te geven, mee te brainstormen, complimenten te geven, hulp te vragen, meer informatie te vragen, steun uit te spreken?

Hoe is het zo ver gekomen dat de knop nu ook wordt gebruikt voor het uiten van opgekropte frustraties? Voor het uitschelden van mensen vanuit een veilige omgeving? Voor het delen van ongefilterde meningen? Voor het pesten van mensen? Voor beledigen of zelfs bedreigen? Is het uitzetten van die knop niet gewoon keiharde censuur? We leven toch in een wereld waarin vrijheid van meningsuiting één van de belangrijkste pijlers van de vrije samenleving is? Of vind je het juist goed dat mensen hun mond gesnoerd wordt als ze niet ‘normaal’ met zo’n functionaliteit kunnen omgaan?

Ho. Stop.

Ik neem je even mee naar dit artikel: “4 redenen waarom we liken, sharen, reageren en verslaafd zijn aan Facebook”. Hierin lees je waarom wij iets op Facebook plaatsen:

  • om waardevolle informatie en entertainment over te brengen.
  • om onszelf een identiteit te geven.
  • om onszelf te ontwikkelen en te groeien.
  • voor zelfontplooiing.
  • om onze vrienden te laten zien welke onderwerpen we interessant vinden.

Wauw. Interactie op social media wordt dus eigenlijk gezien als is de perfecte gelegenheid om je eigen (online) identiteit te laten zien!

Exposure = $$$

Voorheen was een online identiteit vooral iets waar bedrijven en organisaties zich mee bezig hielden. Want een goed imago leidt tot meer omzet. Geld maakt dan wel niet gelukkig, (uhuh), als bedrijf is dat uiteraard wel één van de drijfveren. En ze betalen graag voor meer exposure online. Hoe meer exposure, hoe meer interactie, hoe meer money. Precies de reden dat de social media platforms er alles eraan doen om jou in de spreekwoordelijke pen te krijgen.

Maar hoe zit dat dan op persoonlijk vlak? Ja, uiteraard zijn er mensen, influencers, vloggers, bloggers, TikTokkers die met elke post het saldo op hun bankrekening zien groeien. Vooral als er veel interactie plaatsvindt op hun accounts, positief of negatief. Sommigen hebben er zelfs hun verdienmodel van gemaakt. Geld verdienen aan online haat.

De beloning voor de ‘gewone man’

En het gewone volk dan? De recreanten, de mensen die voor de fun gebruik maken van social media? Wat is er voor hen te verdienen? What’s in it for me?

Geen zorgen, daar is over nagedacht: een beloningssysteem. Ach ja, wij mensen zijn daar nou eenmaal gevoelig voor. Reacties worden nu door Facebook bijvoorbeeld gefilterd in de categorieën ‘ nieuwste’, ‘ meest relevant’. Je kunt kiezen uit 7 verschillende emoji’s om je gevoel snel uit te drukken. En om de spirit hoog te houden in Facebook-groepen mag je sinds kort als gebruiker ook awards aan reacties uitdelen. Je kunt kiezen uit ‘verhelderend’, ‘opbeurend’, ‘informatief’, ‘leuk’, ‘relevant’ en ‘positief’. Zo mag je een beetje meebeslissen over het wereld wijde web. En wist je dat je als gebruiker badges kunt verdienen? Zoals badges voor nieuwkomer, rijzende ster, gespreksstarter etc. Hoe lekker is het dat je je op die manier kunt onderscheiden in de online wereld? Lekker voor je ego! Dat herken je vast nog wel van vroeger, uit onze tijd bij de padvinders.

Wie verdient er nu écht geld met social media?


Uiteraard zijn deze functies simpelweg een manier voor de platforms om de interactie met en tussen de gebruikers te verhogen. Meer interactie betekent meer views en gebruikers. Hierdoor worden de advertenties meer waard. De social media-platforms krijgen meer en meer commerciële waarde.

Even samenvattend: wij zijn als gebruikers blijkbaar NIET degene die geld verdienen aan onze bijdragen, dat is een ding wat zeker is. Maar wat valt er voor ons wel uit te halen? Terugkomend op de titel waarin ik een belofte aan je deed. Zijn er dingen die meer waard zijn dan geld? Wanneer ben je als mens écht rijk?

Echte rijkdom

Wat denk je ervan?

Zelfontplooiing, onszelf ontwikkelen en groeien, waardevolle informatie overbrengen, laten zien aan vrienden wat ons bezig houdt in het leven. Zoiets misschien?

Wat zou het met onze online identiteit doen als wij de reactie mogelijkheid gebruiken met bovenstaande intentie? Wellicht gaat onze commerciële waarde of het saldo op onze bankrekening niet omhoog, maar wel ons levensgeluk! En met een beetje geluk ook die van een ander.

Ken je de uitspraak Leave everyone better off than you found them ?

Zorg voor een positieve indruk bij iedereen waar je mee in contact bent geweest, en de beloning zal zóveel meer waard zijn dan je in geld kunt uitdrukken. Dus ga los met die hartjes emoji’s, deel je awards uit, wees vrijgevig met complimenten, toon interesse en zorg dat je die titel ‘rijzende ster’ te pakken krijgt (vindt je ego ook fijn, maar dat terzijde) haal alles uit de functionaliteiten die de platforms ons aanbieden.

Spread the love and go for it!
Get rich or die trying.

Ondersteun jij onze doelstelling en wil jij de online wereld een beetje vriendelijker maken?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters