“In je smartphone zitten mensen”

Afgebeelde foto: © Stéphan Lam

Column

Michel ervaart dat het er in de supermarkt compleet anders aan toegaat dan in zijn smartphone.

We zitten met z’n allen steeds vaker achter een scherm. Net als ik, zal een groot deel van jouw schermtijd bestaan uit het doorspitten van social media. Merk je ook dat het lijkt alsof de wereld aan het verharden is? Ben je geen gekkie, dan word je wel uitgemaakt voor wappie, trol, clown of schaap. De héle dag door buitelen voor- en tegenstander van van alles en nog wat over elkaar heen.

Maar het gekke is, als ik bemondkapt door de supermarkt loop, dan valt het eigenlijk allemaal wel mee. Ik ben nog nooit uitgelachen dat ik een ‘bekluier’ draag en mensen zonder mondkapje zie ik ook nooit zelfgenoegzaam aandacht vragen voor het feit dat ze geen mondkapje dragen.

Wat mij wel overkwam, is dat ik een bekende van mij tegenkwam die er doorheen zat. Diegene werd in gesprekken rücksichtslos uitgemaakt voor wappie; want niet-gevaccineerd. Toegegeven, ik schrok hiervan. Tegelijkertijd deed ik, met mijn wat broze gezondheid, ongemerkt een halve stap terug. En dat terwijl de persoon in kwestie ruim anderhalve meter afstand hield en een mondkapje droeg. Zoals het hoort volgens de regels.

De ene niet-gevaccineerde is de andere niet. En de ene gevaccineerde is de andere ook niet. Dat vergeten we wel eens als ons sociale leven zich steeds meer in onze smarphone afspeelt. Letters voeren oorlog tegen andere letters, waarbij we bijna niet meer beseffen dat we tegen mensen praten. Mensen die met, over het algemeen, hele valide redenen bepaalde keuzes maken.

Je leest dit artikel waarschijnlijk omdat je, om welke reden dan ook, geïnteresseerd en bereid bent om de verharde discussie te verzachten. Hulde daarvoor. Ook jij kan het sociale terugkrijgen in sociale media. Zeg en vind wat je wilt, maar bedenk dat je niet tegen een scherm praat (of typt), maar tegen een mens van vlees en bloed.

Ja, dat is cliché. Maar soms berusten clichés op waarheid. Op Hardverzachters.nl hebben we het niet over wappies of deugmensen. Dat kan jij ook. Een clown werkt in een circus, een schaap staat in de wei. Iemand die niet gevaccineerd is, is geen wappie. Iemand die zich zorgen maakt over het klimaat is geen lid van de klimaatmaffia.

Grote woorden, gebruik ze niet. Dat doe je ook niet op je werk, in de kroeg of in je gezin. Er is geen enkele reden om het dan wél online te doen.

Ondersteun jij onze doelstelling en wil jij de online wereld een beetje vriendelijker maken?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters