Kan iemand uitleggen waarom…

Column

Dit soort berichten zie ik steeds vaker op LinkedIn: iemand knoopt twee gebeurtenissen of feiten aan elkaar, die rakelings dezelfde kenmerken kunnen hebben, maar verder volledig los van elkaar staan.

Want wat heeft het asielbeleid te maken met de ouderenzorg? Tenzij een asielzoekend echtpaar dat al 60 jaar getrouwd is, direct na aankomst niet samen naar een verzorgingshuis mag. Maar dan doet het er niet toe wat het asielbeleid is, dan blijft het schrijnend als deze twee mensen uit elkaar gehaald worden.

En vervolgens de comments. Dat is, uitzonderingen daargelaten, een spekkoek van laagjes frustraties over het asielbeleid, ouderenzorg, het klimaat!?, het kabinet, de coalitie, de ministers en -president en ga maar door. Het is niet eens cherry-picking, maar oprapen wat er op de grond ligt.

Kortom, iedereen valt er op en overheen, maar niemand geeft uiteindelijk antwoord op de vraag: wie legt het mij uit? Niet zo gek ook, want het is niet uit te leggen. Omdat er geen causaal verband is. Het zijn twee totaal verschillende casussen.

Ik vraag me dan af, wat maakt het dat deze personen dit posten? Is het ongenoegen over het asielbeleid, hebben deze mensen ook ouders waarvan er één in het verzorgingshuis zit en de ander niet. Zijn er andere dingen die spelen waarom iemand ontevreden is, of voelt het gewoon oneerlijk? Want dan kan ik de frustratie goed voorstellen.

Hoe anders had ik het ervaren als in de post had gestaan: ik vind het heel erg vervelend dat er familiehereniging plaatsvind, want…  Of: wat erg dat ouderen op deze manier uit elkaar worden gedreven, kunnen we daar geen oplossing voor vinden.

Dan zie ik een basis voor een goed gesprek. Waarom voelt het oneerlijk, wat is jouw ervaring, hoe zou jij het oplossen? Dan zou ik deze schrijver beter begrijpen, of ik het er nu mee eens ben of niet. En dan zien de comments er ook anders uit.

Het brengt mij wel in een dilemma. Mijn eerste neiging is de connectie met deze persoon te verbreken, of er voor kiezen deze posts niet meer te willen zien in mijn tijdlijn. Maar dan creëer ik ook alleen maar mijn eigen bubbel, waarin ik alleen maar nieuws krijg dat in mijn eigen straatje past. Negeren voelt niet oké, maar meedoen in de lange rij van commentaren ook niet.

Vandaar dus nu een keer een tegengeluid laat horen door te vertellen dat ik het ook niet kan uitleggen, maar wel wil begrijpen. Hoeft niemand mij verder uit te leggen in de comments. Tenzij je een goed gesprek wilt.

Ondersteun jij onze doelstelling en wil jij de online wereld een beetje vriendelijker maken?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters