Met deze app stap je even uit je bubble

De verkiezingen komen eraan en dus tijd voor het doorlopen van stemwijzers. Toch kun je ook actiever de verkiezingen aan de slag, door met anderen in gesprek te gaan. Daar is nu een app voor bedacht: de Bubble Chat app. Hiermee stap je uit je bubble en praat je met iemand die op een andere partij stemt over een politiek onderwerp.

“De regering moet het afsteken van vuurwerk door particulieren helemaal verbieden” en “De huurprijs van woningen mag de komende drie jaar niet stijgen” zijn stellingen die je voor de kiezen krijgt, nadat je de app hebt laten weten welke partij je stemt. Vervolgens wordt je gekoppeld aan iemand anders, bijvoorbeeld Vriendelijke Papagaaivis of Veerkrachtige Nachtegaal. Deze namen krijg je cadeau, want op Bubble Chat is iedereen anoniem.

De app stuurt gelijk aan tot gesprek tussen jou en je gesprekspartner, dat voelt wat ongemakkelijk. Moeten we ons niet eerst netjes voorstellen aan elkaar? Aan de andere kant, op social media gaan we ook met jan en alleman in gesprek zonder dat we elkaar kennen.

Op Bluesky (het social netwerk waar veel ex-Twitteraars naartoe vluchten) zegt Esther: “Net eerste gesprek gehad. We waren het eens over de drie stellingen die we hebben besproken, maar wel met net andere invalshoek/onderbouwing. Interessant. En grappig als je het gesprek beëindigt krijg je deze vragen. Ook van toepassing bij het beëindigen van een relatie 😂. ” Je kunt aan het einde aangeven of je bent uitgepraat of bijvoorbeeld dat je ‘partner het gesprek niet serieus nam’.

Ook wij probeerden Bubble Chat uit en kwamen tot nu toe stille mensen en gelijkgestemden tegen. We vonden het best spannend om een mening over een stelling te geven. Want juist op dat moment kom je erachter dat je niet alle kennis hebt over een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld met de stelling “Elke regio in Nederland moet een vast aantal mensen in de Tweede Kamer krijgen”, komen er vragen op als: wat zijn nu eigenlijk de regels? Wat bedoelt men met een regio? Wat vind ik hier eigenlijk van?

De Bubble Chat app zet aan tot een online gesprek over politieke kwesties. De app dwingt je tot nadenken over deze onderwerpen en maakt het mogelijk om met anderen van gedachten te wisselen. Het maakt je bewust dat er andere meningen zijn en dat het soms nog best lastig is om je eigen mening te onderbouwen. En andere perspectieven helpen altijd weer om je eigen standpunten te veranderen, aan te scherpen, af juist af te zwakken. Probeer de app eens uit!

 Ondersteun jij onze doelstelling en wil jij de online wereld een beetje vriendelijker maken?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters