Moeten we eerst maar eens wat minder onaardig doen, in plaats van lief doen?

Column

Ik zit in een Whatsapp-groepje met mijn voetbalvrienden. Iedere twee weken (en vaker, als we bijvoorbeeld Champions League spelen) zitten we samen in het stadion. Voor iedere wedstrijd geven we allemaal onze voorspelling. Zelden zit iemand goed, omdat we soms wel heel opportunistisch zijn. 5-0, 7-1. Dat soort scores. Online zijn we soms een beetje extreem.

Naar aanloop van een wedstrijd ontstond er ook een ander gesprekje. Werd er nu een beetje gedold? Dacht ik. Of hebben we hier te maken met een serieuze ruzie in de dop? Het leek op het laatste.

De aanleiding was mij niet helemaal duidelijk. Schijnbaar was er iets getypt op Facebook, een platform waar ik zeer zelden kom. Duidelijk was in ons Whatsapp-groepje de ergernis verdergegaan tussen twee mensen. Ik noem ze maar even Danny en Pascal*. Twee hele aardige medesupporters. Toen kwam een ander ertussen, Otto. Hij typte: ‘Ik weet niet wat er precies aan de hand is maar doen we nog een beetje lief tegen elkaar?’

Kijk! Daar hou ik van. Iemand die ingrijpt. Iemand die de boel weer bij elkaar wil brengen. Een beetje lief doen tegen elkaar, dat willen we toch allemaal? Dat roepen we bij Hardverzachters ook altijd! Otto is een hardverzachter!

Ook dacht ik: is de eerste stap eigenlijk wel lief doen tegen elkaar? Moeten Danny en Pascal meteen lief doen tegen elkaar? Misschien is de eerste stap wel om niet onaardig te doen tegen elkaar… In het stadion was dit gesprekje misschien een dolletje. Online ontaardt het al gauw in een ruzietje. Dus mijn voorzichtige conclusie: als je dan tóch een beetje onaardig wil doen tegen elkaar, doe het face-to-face.  Maar doe het in ieder geval niet online. En lief doen? Dat kan later nog wel.

*De namen in deze column zijn aangepast waar nodig

Ondersteun jij onze doelstelling en wil jij de online wereld een beetje vriendelijker maken?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters