Navigeren door de nieuwsoverload: tips voor gezonde nieuwsconsumptie

Meer dan 10 miljoen Nederlanders volgen het nieuws online. 6 miljoen Nederlanders doen dit zelfs dagelijks. We leven in een snelle wereld, waarbij de grens tussen feit en fictie steeds vager wordt. Met complottheorieën, propaganda en nepnieuws is het soms maar moeilijk om je weg te vinden in het medialandschap. Hoe onderscheid je de feiten in een wereld waarin iedereen een nieuwsbron kan zijn? En vooral: hoe hou je je nieuwsconsumptie evenwichtig?

We spraken Professor Ike Picone, een vooraanstaand expert in mediajournalistiek, in onze achtste aflevering van de Hardverzachtcast. Beluister de aflevering hier!

Het nieuwslandschap van vandaag

Het nieuwslandschap is de afgelopen 20 jaar flink veranderd. De komst van social media heeft ervoor gezorgd dat meer informatie ons sneller bereikt. Daarnaast is het nieuws dat ons via online kanalen bereikt niet langer alleen gefilterd door nieuwsredacties. Dit brengt voordelen met zich mee, maar ook nadelen. 

“De voornaamste eigenschap van nieuws op het internet is dat het niet langer alleen is voorbehouden aan professionals. Iedereen kan informatie verspreiden, waardoor de poortwachtersfunctie van traditionele journalistiek vervaagt.”, aldus Ike. 

Iedereen kan informatie verspreiden, waardoor de poortwachtersfunctie van traditionele journalistiek vervaagt

Was de #Metoo beweging zo groot geworden zonder social media, als het nieuws eerst door witte mannelijke hoofdredacteuren moest worden goedgekeurd? Of hadden we black lives matter volledig begrepen zonder de eindeloze stroom aan video’s van mensen die hiervoor opkwamen met hun eigen verhaal? Waarschijnlijk niet. 

De keerzijde is dat we steeds vaker nepnieuws te zien krijgen, bijvoorbeeld door mensen die gebaat zijn bij het sturen van het gesprek en daarvoor fake news en complottheorieën de wereld in slingeren. 

Tips voor gezonde nieuwsconsumptie

Leven in een informatietijdperk brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Ike benadrukt: “nieuws kan heel invasief zijn. Je kunt snel verzeild raken in het continue volgen en updaten wat er gebeurt.” 

Om je hierbij te helpen heeft Ike een aantal concrete tips voor je. 

  • Bepaal je nieuwsdieet: Net zoals je een gebalanceerd voedingspatroon hebt, is een evenwichtig nieuwsdieet essentieel. Kies er bewust voor om een aantal traditionele nieuwsbronnen te volgen die je vertrouwt. Vul dit gerust aan met een portie kitten video’s op TikTok als tussendoortje, maar kies bewust.. 
  • Verdiep je in diverse perspectieven: Ga verder dan één bron en bekijk verschillende nieuwsmedia met diverse standpunten. Lees bijvoorbeeld de Telegraaf én De Volkskrant. Hierdoor krijg je een breder beeld van gebeurtenissen en voorkom je een confirmation bias: het zoeken naar informatie die jouw eigen ideeën bevestigt en past bij wat je al denkt. Vraag jezelf af waarom je bepaalde artikelen leest en onderzoek ook tegenargumenten voor datgeen waar je in gelooft. Sta open voor andere perspectieven en voer daarover een goede dialoog
  • Filter je notificaties: Beheer de stroom van nieuwsupdates door pushmeldingen te beperken. Voor breaking news kun je bijvoorbeeld één traditioneel nieuwsplatform toestemming geven om je meldingen te sturen bij belangrijk nieuws. Zo voorkom je constante onderbrekingen en behoud je meer controle over je nieuwsconsumptie.
  • Herken doomscrollen: Let op overmatig scrollen door negatief nieuws. Als het je mentale gezondheid beïnvloedt, is het tijd om een pauze te nemen.

Ike Picone: “Het gaat om langzame bewustwording, waarbij je voelt dat het werkt. Als je je portie groente verhoogt en je portie suiker verlaagt, dan komt er een punt dat je je beter voelt. Zo werkt het ook met nieuwsconsumptie.

Als je je portie groente verhoogt en je portie suiker verlaagt, dan komt er een punt dat je je beter voelt. Zo werkt het ook met nieuwsconsumptie.

Het belang van bewuste nieuwsconsumptie

De digitalisering heeft ons toegang gegeven tot een ongekende hoeveelheid informatie. Maar te midden van deze overvloed is het essentieel om selectief en kritisch te zijn in wat we tot ons nemen. Maak bewuste keuzes, ontdek verschillende perspectieven en geef jezelf de ruimte om af en toe een digitale adempauze te nemen. Zo omarm je een gezondere nieuwsconsumptie in dit informatietijdperk.

Ike benadrukt: “Wees kritisch zonder cynisch te worden. Gebruik online media niet als klaagmuur, maar zie het als kans om je te verdiepen in onderwerpen die iets met je doen.

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister naar de volledige podcast met Professor Ike Picone, waar we dieper ingaan op de impact van social media op nieuwsconsumptie. 


 


 

Ondersteun jij onze doelstelling en wil jij de online wereld een beetje vriendelijker maken?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters