Niet gelezen? Dan niet reageren!

De impact van cognitieve biases op ons brein

Ooit heb ik geprobeerd een Twitteraar te worden. Mijn persoonlijke hoogtepunt was 2013, waarin ik maar liefst 20 tweets heb verstuurd (die geen hond overigens las). Na nog één enkele tweet in 2014 ben ik ermee gestopt. In 2019 en 2020 had ik ineens een ‘opleving’ (maar liefst drie tweets in totaal) en toen was het wel duidelijk: ik ben geen Twitteraar, slechts een Twittergluurder.

Op LinkedIn heb ik er een hekel aan (je gaat tenslotte ook niet met een zak over je hoofd naar een netwerkborrel), maar Twitter is zó groot en open en toegankelijk voor alles en iedereen, dat het me overweldigt.

Maar dat gluren, dat doe ik met verve! Want wat zie ik veel lieve woorden tussen mensen die elkaar alleen van Twitter kennen. Mensen die opkomen voor elkaar, elkaar tips geven of soms alleen maar even naar elkaar luisteren. Ik vind het hartverwarmend.

En naast al die leuke, lieve mensen word ik op de hoogte gehouden van het laatste nieuws, geniet ik van kijkersreacties op tv programma’s (het Songfestival!) en krijg ik links naar interessante websites.  

En soms schiet ik hardop in de lach van reacties van Twitteraars. Zoals onlangs op een column van cabaretier Jasper van Kuijk. De Volkskrant plaatste de column onder de begeleidende titel: “Ze zijn enorm, ze zijn wit en ze zijn met veel: campers nemen de halve camping in beslag.

Dat was tegen het zere been van iemand, die daarop reageerde met “Weg met de ‘witten’ en hun campers. Maak plaats voor ‘mensen van kleur.’ Maar noem het geen omvolking. Want dat is een ‘haatcomplot.’”

Ongeacht of je van team ‘wit’ bent of helemaal niet van een team (zoals de meeste mensen): het ging hier over witte campers. Niet over witte mensen.

Wat hier is gebeurd heeft waarschijnlijk te maken met één van de meer dan 150 cognitieve biases waar we allemaal last van hebben. Cognitieve biases zijn binnendoorweggetjes van ons brein om informatie makkelijk te kunnen interpreteren. Meestal heel handig, ze bestaan niet voor niets, maar soms zorgt het er voor dat we irrationele beslissingen nemen en oordelen vellen op informatie die we onjuist verwerken.

De Confirmation Bias is een bekende: we gebruiken informatie en zoeken bewijzen om bestaande overtuigingen of vooroordelen te bevestigen. Door alleen details te onthouden die je overtuigingen ondersteunen, mis je vaak belangrijke informatie.

Bij Hardverzachters hanteren we de 7 checks voordat je iets post. Ik denk dat ik zomaar een achtste daaraan toe kan voegen: reageer niet op een column zonder dat je hem gelezen hebt.           

Foto door Magda Ehlers   

Ondersteun jij onze doelstelling en wil jij de online wereld een beetje vriendelijker maken?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters