Online common sense

Column

Eigenlijk denk ik dat het vrij doorsnee is: maar ik vind het normaal om vriendelijk te zijn tegen iemand die ik niet ken. Ik vind het acceptabel om niet per se iets te zeggen als ik  denk dat een onbekende die ik tegenkom op het centraal station zich beter had kunnen kleden, of dat ik vind dat een andere haarkleur misschien iets flatteuzer had gestaan. Als ik dat zie bij een willekeurig persoon op straat, vind ik het vrij normaal om mijn mond te houden en door te lopen. Ik weet namelijk niks van diegene, en ik heb al helemaal niks over die persoon te zeggen. 

Al zou ik iets vinden, uit respect zeg ik niks. Is het respect? Nou ja, misschien is het meer common sense. Je houdt je mond over mensen waar je niks over te zeggen hebt. Normaal, toch?

Abnormaal! Zegt social media. Belachelijk! Zeggen de Youtube-comments. Niet mee eens! Vertellen ook de Tiktok-comments me.

Nee, waar in de fysieke realiteit volgens mij nog best een stukje ‘normaal doen’ bestaat, is online alle common sense op veel plekken verdwenen. 

Haten op iemands uiterlijk op basis van een filmpje van 10 seconden? Dat wordt normaal. Hele alinea’s vol typen over wat voor verschrikkelijk persoon iemand is op basis van het zien van een online account. Logisch. Als mannelijke presentator op televisie beoordelen dat een 20-jarige jonge vrouw volgens jou niet mag shinen in een zwart badpak? Het gebeurt.

Ik kom het overal wel tegen waar mijn vinger scrollt of mijn muis beweegt. 

In het echt normaal proberen te doen wordt bijna zinloos als het online niet kan. Bijna dan, hè. Juist omdat die common sense online verdwenen lijkt te zijn, hoop ik dat we daar met elkaar tegenin kunnen bewegen. 

Want de oplossing? Ja, die is volgens mij vrij simpel:

Als men zich nou online net zo zou gedragen als in het echte, real life, leven: ben ik benieuwd hoeveel alinea’s aan kritiek, haat en onnodige comments er nog zomaar over anderen worden geschreven of gezegd. 

Die ene onbekende op het station laat je toch ook gewoon in hun waarde? Laten we dat online dan ook maar gewoon doen. It’s called: common sense. 

Ondersteun jij onze doelstelling en wil jij de online wereld een beetje vriendelijker maken?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters