Over Hardverzachters

Misschien vraag je je af wat Hardverzachters nu precies is. Op deze pagina vind je het antwoord, aan de hand van vijf afbeeldingen.

HV- Kader intentie

🪶 1. Hoe kan ik verzachten?

Een ‘hardverzachter’ stelt zich de vraag: “hoe kan ik online verzachten?” 🤔 Een eenvoudige vraag, maar het vraagt moed en doorzettingsvermogen. ⚡

👉 Hardverzachters.nl is een wegwijzer om mensen hiermee te helpen en geeft ze nieuwe inzichten en praktische tips. Hardverzachters gaat ook graag met je in gesprek om naar jouw ervaringen te luisteren.

Het doel is dat het online een beetje vriendelijker wordt en dat jij je beter voelt. ☺️

💖 2. Hardverzachters is een intentie

Hardverzachters is een intentie. Een reis die je zelf wil maken, beginnend bij jezelf.

De (online) wereld verandert zo snel, wat betekent dat je altijd leert en ontwikkelt. Daarmee zal het écht niet altijd perfect gaan, dat hoeft ook niet.

Hoe kun jij het verschil maken met een 'online dialogische houding’?

HV- Kader intentie
HV- Kader intentie

😶 3. Hardverzachters richt zich op het stille midden

Hardverzachters richt zich op mensen die willen verzachten. Deze mensen bevinden zich in het ‘stille midden’. Dat betekent niet dat ze allemaal of altijd stil zijn.🗨️ Ze laten zich écht wel regelmatig horen! En dat mag ook. Graag zelfs. 💬

Hardverzachters gaat voorbij aan gelijk of ongelijk. Welke mening je ook hebt, waar je ook staat; iedereen kan in potentie een Hardverzachter zijn.

🌐 4. Focus op online dialoog. Online waar het kan, offline waar het moet.

Hardverzachters richt zich op online. Dat is de plek waar we steeds meer actief zijn. We lezen en kijken er het nieuws 📰, we laten ons er entertainen 🎞️, we praten met elkaar op social media en we kletsen privé op WhatsApp en Messenger. 💬

Soms mag het online best een tandje 🦷 minder, een stukje vriendelijker. En wanneer is het beter om de dialoog ‘offline’ voort te zetten?

HV- Kader intentie
HV- Kader intentie

🔥5. We steken vrienden aan met verzachten

Hardverzachters verzachten zichzelf en steken daarmee anderen aan. Show, don’t tell! Dat werkt het best in eigen kring, de mensen die (relatief) dicht bij je staan.

De koning (rich & famous) ga je niet veranderen, een vriend of een zus wel.

Hardverzachters begint dus bij jezelf. The rest will follow!

IMG_4665

Ontmoet de crew

Hardverzachters bestaat uit een groep mensen die zich belangeloos inzetten voor een betere dialoog. Dit is de Hardverzachters Crew.

Ben je benieuwd wie die zijn?

 

Over Hardverzachters

Het doel is een veilige, vertrouwde en gelijkwaardige situatie te creëren waarbinnen mensen respectvol met elkaar kunnen debatteren en communiceren. Ongeacht het onderwerp. Hardverzachters.nl gaat voorbij aan gelijk en ongelijk. Hardverzachters.nl heeft dus niet de bedoeling te bepalen wat de inhoud van de discussies zou moeten zijn.

De wens is om online met elkaar in gesprek te blijven, open te staan voor andermans mening, écht te luisteren naar elkaar en anderen in hun waarde te laten. Hardverzachters.nl staat niet voor polarisatie, maar voor compassie.

De achterliggende gedachte is dat als we geen moeite doen om elkaar te begrijpen, mensen zich onbegrepen gaan voelen. Zo verliezen we de connectie met elkaar. Een extreme stelling innemen is makkelijk, (anoniem) iemand de maat nemen is nog makkelijker. Hardverzachters.nl realiseert dat ander gedrag een extra inspanning vereist. Je zal er zelfs een beetje moed voor nodig hebben.

Bijna iedereen is bekend met de discussie tussen IC arts Gommers en vlogger Famke Louise. In plaats van de confrontatie aan te gaan op feiten, kiest Gommers ervoor om vragen te stellen, in contact te blijven. Waarom zou dit online ook niet mogelijk kunnen zijn? Offline zijn er manieren om het debat te verzachten omdat je met elkaar contact houdt, elkaar in de ogen kijkt. Als persoon of als groep roep je makkelijker iemand tot de orde, “zo gaan we hier niet met elkaar om”. Online blokkeren we andersdenkenden, we vertrekken zelf, of we dagen elkaar uit met steeds extremere stellingnames. We verliezen de connectie met elkaar.

Hardverzachters.nl geeft daarom handvatten, deelt kennis en ervaringen om online in gesprek te blijven, en het gesprek eventueel offline voort te zetten.

We moeten realistisch zijn: Hardverzachters.nl heeft niet alle antwoorden. Voor iedereen zal het een persoonlijke zoektocht zijn om uit te vinden welke route het beste werkt en welk het meest bij je past. Ook voor Hardverzachters.nl zelf. Wij geloven dat alléén al met deze zoektocht de digitale wereld een beetje mooier wordt.

Organisatie

Hardverzachters heeft geen winstoogmerk en werkt met vrijwilligers met uiteenlopende achtergronden. Bekijk de WIJ-pagina om de gezichten achter Hardverzachters.nl te zien.

Persvragen

Voor persvragen, neem direct contact op met Stéphan Lam.

Hardverzachters is een wegwijzer voor mensen die zich willen inzetten voor een verzachting van de online dialoog in Nederland en bij zichzelf willen beginnen.

Copyright 2022 - Hardverzachters.nl

Asset 12250p

Copyright 2022 - Hardverzachters.nl

Hardverzachters