Online verzachting,

hard nodig

Online verzachting,

hard nodig

Waarom?

De maatschappij polariseert. De interactie op social media en chat apps verhardt. Het kan ánders, zodat jij je online prettig en veilig voelt. Wij geloven dat dit haalbaar is wanneer je bereid bent bij jezelf te beginnen. Hoe meer mensen verzachten, hoe beter online het wordt. Hardverzachters helpt je op weg.

Wie zijn wij?

Hardverzachters is een initiatief van een een groep gewone mensen die het internet een prachtige uitvinding vinden en worstelen met de lelijke kant ervan. Samen doen we een zoektocht hoe het op social media en chat apps vriendelijker kan. En hoe het soms een tandje minder kan.

Zelf verzachten?

Probeer dit

Zelf verzachten?

Probeer dit

Dé oplossing voor online verzachting hebben we niet. Wel willen we je inspireren met de volgende blogs,columns en podcasts. Verzacht je mee?

Help! ik heb last van Fear of Missing Out!

We blijven maar naar onze smartphone grijpen om te kijken wat onze vrienden allemaal uitspoken. In de podcast De Hardverzachtcast spreken we Ellen Groenestein, die onderzoek deed naar het fenomeen FoMO. Hoe werkt FoMO en hoe lossen we het op? Beluister de podcast.

Lees meer

Waarom vinden we elkaar zo stellig en extreem op social media?

Online lijken we soms loodrecht tegenover elkaar te staan. Terwijl dat face-to-face veel minder snel gebeurt. Hoe kan dat? Bekijk, beluister en leer!

Lees meer

De Hardverzachtcast

Luister naar de Hardverzachtcast, waarin Stéphan Lam in gesprek gaat met deskundigen om te beantwoorden waarom we ons online gedragen zoals we ons gedragen. En wat kunnen we doen om social media weer een beetje prettiger te maken?

Lees meer

Laat zien dat je open staat voor een goed online dialoog

Je ziet hem steeds vaker op social media, het spreekwolkje. Voeg deze toe aan je social account en laat zien dat je staat voor een dialoog.

Lees meer

Over Hardverzachters

Lees de missie, visie en doelen van Hardverzachters.

Lees meer

STOP MET SOCIAL REPLY TO ALL!!!1!!

Het mailgedrag van sommige collega’s is vaak ronduit ergelijk. Een ‘ 90s klassieker, waarover ook veel grappige voorbeelden te vinden zijn, is de ‘mail loop from hell’. Er is ook een social loop from hell.

Doe de korte cursus online manipulatie

We worden allemaal gemanipuleerd door WhatsApp, Facebook, YouTube en Instagram, allemaal in handen van twee grote Amerikaanse technologiereuzen. Deze bedrijven hebben een dominante positie in het informatielandschap en hebben veel … Lees meer

Online common sense

Waar in de fysieke realiteit nog best een stukje ‘normaal doen’ bestaat, is online alle common sense op veel plekken verdwenen. De oplossnig? Vrij simpel!

Hoe overleef ik irritante WhatsApp groepen?

Groepschats kunnen geweldig zijn, maar soms zijn ze frustrerend. Als je deel uitmaakt van een chatgroep die je op de zenuwen begint te werken, wanhoop dan niet! Hier zijn tips om jezelf te redden van de waanzin.

De vriendelijkheidskalender: 31 ideeën voor goede daden op social media

Laat je smartphone iedere dag iets aardigs doen. Bekijk de vriendelijkheidskalende van Hardverzachtersr: 31 ideeën voor goede daden op social media.

De social media spagaat

Ken jij dat? Dat je zo móe wordt van alle vormen van Social Media? Niet alleen van de onder-de-gordel reacties op Twitter, maar ook van de kijk-eens-hoe-geweldig-ik-ben posts op LinkedIn? Dat je denkt “waarom lees ik dit toch allemaal?” en tegelijkertijd uren scrollend op je telefoon doorbrengt? Ik wel.

Het kunstgras aan de andere kant van de heuvel

Terwijl ik scroll door de eindeloze feeds, voed ik mijn onzekerheid alleen maar meer. Want ja, de toegang tot mijn vergelijkingsmateriaal is oneindig.

Lentekriebels op de dansvloer

De reacties op ‘de week van de lentekriebels’ doen mij vurig wensen dat de wereld meer gaat lijken op een dansvloer. 

Wie gaat mij nog zien als ik offline ben?

‘Soms heb ik echt het gevoel dat ik niet leef’ Een uitspraak van een vriendin.  Ik herken het gevoel. Ik denk vaak zelfs diezelfde gedachte. Niet dat ik niet het … Lees meer

Dit zijn de meest liefkozende landen ter wereld op social media (en Nederland staat er niet goed op)

‘Hoe liever mensen voor elkaar zijn op social media, hoe zachtaardiger het land’. Als die bewering klopt, dan wordt het hoog tijd dat Nederlanders een kijkje in Guatemala, Honduras of … Lees meer

Maak social media een stukje vriendelijker ZONDER gebruik van ChatGPT

Maak social media een stukje vriendelijker ZONDER gebruik van ChatGPT.

Wat kun jij zelf doen als polarisatie toeneemt?

Met deze drie tips draag jij jouw steentje bij om polarisatie tegen te gaan.

Hardverzachten,

daar zit een gedachte achter

Vind je het ook? Dat gesprekken online vaak zo negatief zijn? Op Facebook, Twitter en zelfs op Linkedin. En ook in Whatsapp-groepen en andere plekken waar we met elkaar chatten. Zelfs in de chat van Wordfeud gaat het soms mis! Boosheid, verontwaardiging, het delen van nepnieuws, we zien het allemaal.

begrijpen_hardverzachters

Hoe kan het anders? Dat begint met eerst te begrijpen hoe dingen in elkaar steken. Hoe zit jij zelf eigenlijk in elkaar? Wie heb je tegenover je? En hoe ziet de online wereld er onder de motorkap uit. Denk aan apps op je smartphone of het algoritme van Facebook. Deze dingen zijn best complex. Maar hoe meer kennis je ervan hebt, hoe beter je je gedrag, je handelen, hierop kunt afstemmen.

Bij het handelen gaat het om hoe je omgaat met de berichten die je ontvangt, de berichten die je de deelt en de interactie die je met anderen hebt. Wat kun jij doen zodat het internet een stukje beter wordt?

handelen_hardverzachters

Schrijf je in voor de Hardverzachters nieuwsbrief

Blijf als eerste op de hoogte van wat er achter de schermen speelt bij Hardverzachters en ontvang de beste artikelen in je mailbox.

Schrijf je in voor de Hardverzachters-nieuwsbrief.

Hardverzachters

in de media

Hardverzachters

in de media

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters