Online verzachting,

hard nodig

Online verzachting,

hard nodig

Waarom?

De maatschappij polariseert. De interactie op social media en chat apps verhardt. Het kan ánders, zodat jij je online prettig en veilig voelt. Wij geloven dat dit haalbaar is wanneer je bereid bent bij jezelf te beginnen. Hoe meer mensen verzachten, hoe beter online het wordt. Hardverzachters helpt je op weg.

Wie zijn wij?

Hardverzachters is een initiatief van een een groep gewone mensen die het internet een prachtige uitvinding vinden en worstelen met de lelijke kant ervan. Samen doen we een zoektocht hoe het op social media en chat apps vriendelijker kan. En hoe het soms een tandje minder kan.

Zelf verzachten?

Probeer dit

Zelf verzachten?

Probeer dit

Dé oplossing voor online verzachting hebben we niet. Wel willen we je inspireren met de volgende blogs,columns en podcasts. Verzacht je mee?

Nieuw! De Herformuleermeneer

Schakel de Herformuleermeneer in om het internet een beetje mooier te maken. Geef hem een lelijke, boze of verontwaardigde tekst die je wil delen en hij maakt er iets vriendelijks van! Download de app!

Lees meer

Nieuw: Drogredenen en hoe je ermee omgaat

“Precies dit!” denk je als je dat ene Facebook-bericht leest. En BAM! Gedeeld met je volgers. Maar… klopten de argumenten eigenlijk wel in het bericht? Welkom bij de serie Drogredenen, waarin we je helpen kritischer te kijken naar alles wat er op je afkomt op social media. Ben je er klaar voor?

Lees meer

Help! ik heb last van Fear of Missing Out!

We blijven maar naar onze smartphone grijpen om te kijken wat onze vrienden allemaal uitspoken. In de podcast De Hardverzachtcast spreken we Ellen Groenestein, die onderzoek deed naar het fenomeen FoMO. Hoe werkt FoMO en hoe lossen we het op? Beluister de podcast.

Lees meer

Waarom vinden we elkaar zo stellig en extreem op social media?

Online lijken we soms loodrecht tegenover elkaar te staan. Terwijl dat face-to-face veel minder snel gebeurt. Hoe kan dat? Bekijk, beluister en leer!

Lees meer

De Hardverzachtcast

Luister naar de Hardverzachtcast, waarin Stéphan Lam in gesprek gaat met deskundigen om te beantwoorden waarom we ons online gedragen zoals we ons gedragen. En wat kunnen we doen om social media weer een beetje prettiger te maken?

Lees meer

Laat zien dat je open staat voor een goed online dialoog

Je ziet hem steeds vaker op social media, het spreekwolkje. Voeg deze toe aan je social account en laat zien dat je staat voor een dialoog.

Lees meer

Wat gaat er in iemand om die een kwetsend bericht ontvangt? #hierniet (Video)

Wat gaat er in iemand om die een kwetsend bericht ontvangt? Bekijk de video om daar een beeld van te krijgen

Dit kun je doen tegen online polarisatie (5 tips)

Wat moeten we met polarisatie op social media en chat apps? Lees de 5 tips.

Met deze app stap je even uit je bubble

Met de Bubble Chat app stap je uit je (politieke) bubble en praat je met iemand die op een andere partij stemt over een politiek onderwerp.

Als we niet oppassen sleurt social media ons mee en zeggen we dingen die we niet willen zeggen, zegt deze pastoor.

Wanneer de wereld op zijn kop staat puilen social media uit met ellende, meningen, verontwaardiging, boosheid en haat. Dit baant zich een weg naar onze hersenen. Hoe gaan we hier mee om? Laten we ons meesleuren en zeggen we dingen die we niet zouden willen zeggen op social media? Pastoor Jan-Jaap Peperstraten noemt de blootstelling een geestelijke ramp. Wat kunnen we doen?

Hoe voorkom ik FoMO?

Help! Ik heb last van FoMO! Zelfs als ik op vakantie ben, dan kijk ik nog steeds op stories wat mijn vrienden uitspoken. Wat moet ik doen?

Hoeveel last heb jij van FoMO? Check het hier! #checklist

Heb jij last van Fear of Missing Out? Check het met de FoMO checklist!

De Hardverzachtcast

Luister naar de Hardverzachtcast, waarin Stéphan Lam in gesprek gaat met deskundigen om te beantwoorden waarom we ons online gedragen zoals we ons gedragen. En wat kunnen we doen om social media weer een beetje prettiger te maken?

“Social media is een mentale heroïnespuit” (…en tips om af te kicken)

“Wie wil afkicken van zijn smartphone, voert een oneerlijke strijd.” Toch is er een lichtpuntje. En dat heeft alles te maken met onze hormonen.

Noktober: De smartphone komt mijn slaapkamer niet meer in

Geen TV in onze slaapkamer is een bewuste keuze. Maar ondertussen liggen we wel met een ander schermpje in bed. Ik stop daarmee!

Kan iemand uitleggen waarom…

Mensen knopen regelmatig twee gebeurtenissen of feiten aan elkaar die helemaal niets met elkaar te maken hebben en roepen dan: Kan iemand uitleggen waarom…?

STOP MET SOCIAL REPLY TO ALL!!!1!!

Het mailgedrag van sommige collega’s is vaak ronduit ergelijk. Een ‘ 90s klassieker, waarover ook veel grappige voorbeelden te vinden zijn, is de ‘mail loop from hell’. Er is ook een social loop from hell.

Doe de korte cursus online manipulatie

We worden allemaal gemanipuleerd door WhatsApp, Facebook, YouTube en Instagram, allemaal in handen van twee grote Amerikaanse technologiereuzen. Deze bedrijven hebben een dominante positie in het informatielandschap en hebben veel … Lees meer

Hardverzachten,

daar zit een gedachte achter

Vind je het ook? Dat gesprekken online vaak zo negatief zijn? Op Facebook, Twitter en zelfs op Linkedin. En ook in Whatsapp-groepen en andere plekken waar we met elkaar chatten. Zelfs in de chat van Wordfeud gaat het soms mis! Boosheid, verontwaardiging, het delen van nepnieuws, we zien het allemaal.

begrijpen_hardverzachters

Hoe kan het anders? Dat begint met eerst te begrijpen hoe dingen in elkaar steken. Hoe zit jij zelf eigenlijk in elkaar? Wie heb je tegenover je? En hoe ziet de online wereld er onder de motorkap uit. Denk aan apps op je smartphone of het algoritme van Facebook. Deze dingen zijn best complex. Maar hoe meer kennis je ervan hebt, hoe beter je je gedrag, je handelen, hierop kunt afstemmen.

Bij het handelen gaat het om hoe je omgaat met de berichten die je ontvangt, de berichten die je de deelt en de interactie die je met anderen hebt. Wat kun jij doen zodat het internet een stukje beter wordt?

handelen_hardverzachters

Schrijf je in voor de Hardverzachters nieuwsbrief

Blijf als eerste op de hoogte van wat er achter de schermen speelt bij Hardverzachters en ontvang de beste artikelen in je mailbox.

Schrijf je in voor de Hardverzachters-nieuwsbrief.

Hardverzachters

in de media

Hardverzachters

in de media

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters