Ruil Geert Wilders’ waterstofperoxide in voor argumenten

Column

Geert Wilders en zijn PVV won verrassend de verkiezingen. Social media is ontploft met emoties en meningen. Zelf begeef ik mij tegenwoordig steeds vaker op Bluesky, een plek met veel vluchtelingen vanuit platform X, omdat ze zich daar niet meer veilig voelen. Ook zijn er gelukszoekers te vinden op Bluesky; mensen die het op X niet meer zo leuk vonden en vertrokken naar een mooier digitaal oord. Niet gek, met die overdaad aan reclame, opdringerige blauwe vinkjes, nepnieuws, extremisme en haat.

Toen ik eenmaal op Bluesky was beland, kreeg ik van iemand een invite om nóg een account aan te maken. Het Hardverzachters-account bestaat dankzij hem. Een gulle gever met ‘rightwing’ in zijn profiel. Verder zie ik juist veel linksgeoriënteerde personen op het ‘nieuwe Twitter’. Daarom is het logisch dat er veel boosheid en verontwaardiging te lezen is over de onverwachte winnaar van de verkiezingen. En zijn stemmers.

Je vindt er ook grappen. In de vorm van cartoons, memes en tekstuele grappen. Zelf maakte ik er ook één. Over het kapsel van Wilders. Ik weet het, een beetje voordehandliggend. Ik vond deze té leuk om niet te plaatsen. Maar eigenlijk deed ik daarmee iets wat ik politici ook steeds zie doen, namelijk op de man spelen. Wat kan mij het eigenlijk schelen wat voor kapsel deze man heeft? Waarom zou ik daar iets van moeten vinden? Is het relevant? Hooguit zou ik kunnen beweren dat blonderen niet goed is voor het milieu, maar dat is nogal overdreven.

Eén van het stomste (na iemand bedreigen of uitschelden op social media) dat je kunt doen is niet op de inhoud ingaan, maar je richten op het uiterlijk of andere karakteristieken van een ander. Dat noemen we Ad Homimem, ofwel ‘argument op de mens’. Zo’n argument wordt vaak als een soort wolf in schaapskleren gebracht, geformuleerd in nette taal.  

Er zijn 5 typen Ad Hominem:

  • Beledigend: Dit is wanneer je de ander uitscheldt of belachelijk maakt om te ondermijnen. Het heeft niets met de discussie te maken. Bijvoorbeeld: “Je bent zo dom dat je niet eens kunt zwemmen. Hoe kun je dan iets zeggen over het partijprogramma van Wilders?” Maar ja, de zwemvaardigheid van de ander heeft niets te maken met een partijprogramma. Het is ook een beetje gemeen.
  • Omstandig: Dit is een suggestie dat de ander een bevooroordeeld om een bepaald standpunt in te nemen. Bijvoorbeeld dat je tegen de autoverkoper zegt: “U kunt wel zeggen dat deze auto zuinig rijdt, maar dat zegt u omdat u mij de auto wil verkopen.”
  • Tu quoque: Dit is wanneer je de ander beschuldigt van hypocriet of inconsistent gedrag, waardoor het argument ongeloofwaardig wordt. Je bent dan aan het vingerwijzen of ‘jij-bakken’. Een bekend voorbeeld is als iemand tegen zijn dokter zegt: ‘Je zegt dat ik overgewicht heb, maar bij jou mogen er ook wel wat kilo’s af.”
  • Schuld door associatie: Wanneer je de ander associëert met iemand (of met een groep) met een slechte reputatie. De associatie zegt niets over de kwaliteit van het argument. Bijvoorbeeld: “Je bent tegen geloof. Pol Pot was ook tegen geloof. Dus je bent slecht en je argument is waardeloos.”
  • De bron vergiftigen: Er wordt irrelevante informatie over de ander gebracht, om diegene in diskrediet te brengen. Bijvoorbeeld: “Voordat je met je argument komt, moet iedereen weten dat je onlangs veroordeeld bent tot opruiing.”

Nu was mijn grap niet direct aan Wilders gericht, maar toch was het beledigend. En iemand beledigen, of het nu om iemands kapsel gaat, over iemands pet of hoofddoek, iemands pukkel, iemands handicap, iemands spraakgebrek, iemands accent of iemands kledingkeuze… het is niet sjiek.

Ben je het niet eens met Wilders? Ontwijk zijn kapsel en probeer het vooral over de inhoud te hebben. Ga voor argumenten, niet voor waterstofperoxide.

Ondersteun jij onze doelstelling en wil jij de online wereld een beetje vriendelijker maken?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters