Sla een (online) gesprek niet dood voordat-ie begonnen is

Afgebeelde foto: © Stéphan Lam

Waar voor- en tegenstander elkaar ontmoeten, ontstaat spanning. Hoe groter de spanning, hoe groter de kans op ontsporen. En van een gesprek waarin twee hanen tegen elkaar staan te kraaien wordt niemand wijzer. Hoe voorkom je dat een gesprek ontspoort?

Sla een gesprek niet dood met overdreven vergelijkingen

In een verhitte discussie is het makkelijk, en misschien zelfs wel aantrekkelijk, om al snel te gaan overdrijven. Want ja, chargeren maakt de zaak nu eenmaal duidelijk. Het probleem met chargeren is alleen dat het aan de andere kant ook weer leidt tot chargeren. En voor je het weet ben je van een klein meningsverschil bij de Tweede Wereldoorlog en Hitler aanbeland. Een echte Godwin! En dan weet je dat de discussie verder wel gedoemd is om te mislukken.

Als je een discussie aangaat, bewaak en bewaar je discipline. Laat je niet verleiden tot overtrokken vergelijkingen. Doet je gesprekspartner het wel, benoem het dan. Of: maak van een mug geen olifant. Of dinosaurus. Of Hitler.

Op social media is dit vaak nog veel erger. De stappen van mug naar olifant worden voor het gemak al overgeslagen. Het startpunt in de discussie is meteen al de Jodenster of dreigen met geweld. Dan zijn er twee opties, die allebei niet wenselijk zijn: je gaat er in mee en het gesprek ontaardt in agressie, of het gesprek slaat dood doordat de vergelijking simpelweg té groot is om een serieuze discussie te voeren. Het gesprek is dan al beëindigd voordat het begonnen is.

Het doet denken aan een scene uit de aflevering ‘Email Surveillance’ van comedyserie The Office. Hoofdpersoon Michael Scott (Steve Carell) neemt daarin deel aan een klas voor improvisatietoneel. Zijn doel: winnen. Niet spelen, acteren of leren, maar gewoon winnen. Koste wat het kost. En dus zet hij direct aan het begin van het spel zó hoog in, dat zijn tegenspelers in 1 klap uitgeschakeld worden en het spel daarmee direct over is. Maar ja… hij “wint” wel. Of toch niet?

Heb je zelf tips, adviezen, handvatten of voorbeelden om het gesprek te verzachten? Laat hieronder een reactie achter.

Ondersteun jij onze doelstelling en wil jij de online wereld een beetje vriendelijker maken?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters