STOP MET SOCIAL REPLY TO ALL!!!1!!

Een volle mailbox is misschien wel de grootste irritatie op het werk. Het mailgedrag van sommige collega’s is vaak ronduit ergelijk. Een ‘ 90s klassieker, waarover ook veel grappige voorbeelden te vinden zijn, is de ‘mail loop from hell’ , waar iemand een mail stuurt naar ALL, dus iedereen, in het bedrijf en waarop allerlei collega’s met een REPLY TO ALL reageren met de vraag of anderen willen stoppen met reageren naar iedereen.

Er gebeurt dan zoiets:

To ALL: “Wie heeft er zin om ons team te versterken bij het voetbaltoernooi?”

Reactie collaga A, REPLY TO ALL: “Ik hou niet van voetbal!!!1!! Waarom krijg ik deze mail?”

Reactie collega B, REPLY TO ALL: ” Je stuurde een mail naar iedereen. Hier zit niemand op te wachten. STOP MET HET STUREN VAN EEN REPLY TO ALL!”

Reactie collega C, REPLY TO ALL: “Je stuurt nu zelf ook een REPLY TO ALL!”

En je snapt het al, de directeur die denkt autoriteit te hebben reageert hierop, en daarop reageert weer een ander, etc. Het stopt niet. Tenminste, niet zomaar.

De eerste reactie verdubbelde het aantal ontvangers van de oorspronkelijk e-mail. En dat terwijl de reageerder op de voetbalmail eigenlijk wilde dat de mail helemaal niet naar zoveel mensen verstuurd zou worden.

Op social media is het niet veel anders. We voelen daar regelmatig het bloed naar ons hoofd stijgen bij bepaalde berichten. ” Wat is dit woke!”, “Wat loop jij weer te deugen!” , of “In welke rabbithole kom jij gekropen?”

En hiermee zorgt iedere reactie voor verspreiding. Mensen in jouw netwerk zullen het bericht voorgeschoteld krijgen en als meer mensen boos of verontwaardigd reageren, dan zal het algoritme dit nog eens extra verspreiden. Een soort social loop from hell.

De verzender van het originele bericht heeft hiermee een cadeautje gekregen: bereik. Met het gevolg dat hij meer van dit soort berichten gaat sturen. Want het werkt!

Een reactie op social media staat eigenlijk gelijk met een REPLY TO ALL op je werk. Wil je geen olie op het vuur? Of dat iemands post zich niet als een olievlek verspreid? STOP DAN MET DE SOCIAL REPLY TO ALL!!!1!!!

Ondersteun jij onze doelstelling en wil jij de online wereld een beetje vriendelijker maken?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters