Tradities in transitie: waarom oud niet altijd goud is

Dit is een blog in de serie 'Drogredenen'

"Precies dit!" denk je als je dat ene Facebook-bericht leest. En BAM! Gedeeld met je volgers. Maar... klopten de argumenten eigenlijk wel in het bericht?

Welkom bij de serie Drogredenen, waarin we je helpen kritischer te kijken naar alles wat er op je afkomt op social media. Ben je er klaar voor?

Het is 2014 en ik ben net afgestudeerd.  Als onzekere jonge vrouw stap ik vol enthousiasme het kantoor binnen van een bedrijf dat al ruim 100 jaar bestaat. Ik ben helemaal in mijn nopjes met mijn eerste echte baan. Met een frisse blik zie ik een bedrijfsproces dat allesbehalve efficiënt is en ik stel een verandering voor. Het antwoord dat ik kreeg luidde: “Maar we doen het al jaren zo en het gaat goed op deze manier”. 

“Maar we doen het al jaren zo en het gaat goed op deze manier”

Maak kennis met de drogreden Appeal to tradition, ofwel ‘Beroep op traditie’. Een drogreden die beweert dat iets goed is omdat iets oud is, of omdat we het altijd zo hebben gedaan. 

Mensen hebben de neiging om vast te houden aan bestaande processen uit het verleden. We gaan er simpelweg vanuit dat de manier waarop we nu dingen doen, de beste manier is. Zo blijven overtuigingen generaties lang onder ons, ook als ze al lang niet meer effectief of efficiënt zijn. 

Verbondenheid versus vooruitgang

Tradities geven ons een gevoel van verbondenheid met het verleden en onze cultuur. Het voelt veilig en vertrouwd. Maar we vergeten daarmee dat de wereld constant verandert, en dat sommige tradities niet meer zo goed passen bij hoe we nu leven.

Dankzij vooruitgang in de geneeskunde begrijpen we nu bijvoorbeeld dat ziektekiemen de oorzaak zijn van ziekten, en hebben we ontdekt dat bepaalde oude behandelingen niet effectief zijn voor genezing. Dat onze eerste medicijnen uit kruiden bestonden, is omdat er veel minder medische kennis was dan nu. En astrologie hoeft niet waar te zijn, alleen omdat mensen er al jaren in geloven. 

Hoe doorbreek je online de cirkel van traditie?

Regels en tradities geven ons zekerheid en houvast, maar zonder verandering geen vooruitgang. Zoals Steve Jobs dat ooit zei: “Everything around you that you call life, was made up by people that were no smarter than you” (alles om je heen dat jij leven noemt, is bedacht door mensen die niet slimmer zijn dan jij). Je hebt dus de macht om je eigen regels en overtuigingen te veranderen. Maar hoe pak je dat online aan? 

  • Online ontvangen: Luister naar het standpunt van anderen, zelfs als het ingaat tegen wat je gewend bent (zoals de tradities waar jij jezelf aan vastklampt). Kijk online ook eens buiten je eigen bubble. Het kan zijn dat ze iets waardevols te zeggen hebben!
  • Online delen
    Deel je eigen ervaringen en inzichten, maar blijf openstaan voor feedback en nieuwe ideeën. Zo leren we van elkaar en groeien we als samenleving.
  • Online conversaties
    Ga het gesprek aan! Praat met mensen over waarom ze vasthouden aan bepaalde tradities. Misschien ontdek je wel dat sommige tradities kunnen worden aangepast of dat er nieuwe en betere manieren zijn om dingen te doen.

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Dus wie weet kom je er binnenkort wel achter dat vrijdag ook een prima dag is voor pizza of sperziebonen, in plaats van friet/patat ;-) 

Gratis leestip: een boek dat ik vrij recent las en dat ik iedereen aan kan raden: The Code of The Extraordinary Mind van Vishen Lakhaini. Dit boek zet je aan het denken over je huidige leefregels en overtuigingen en geeft je handvatten om ze te veranderen. 

Ondersteun jij onze doelstelling en wil jij de online wereld een beetje vriendelijker maken?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters