Wat je kunt doen als je online een “ King of anything” tegenkomt.

Afgebeelde foto: © Stéphan Lam

Geïnspireerd op het nummer Sara bareilles – King of Anything (2010)

In 2010 schreef Sara Bareilles een nummer over een ‘koning van alles’. Het verhaal: Sara drinkt koffie met een man, hij praat tegen haar. Deze man heeft een sterke mening, die hij ongevraagd op haar bordje gooit. Ondertussen staart zij uit het raam, naar de langsrijdende auto’s, in stilte. Het lukt haar niet om de woorden in haar hoofd naar hem uit te spreken. Hij bedoelt het goed en wil haar overtuigen van zijn gelijk. Maar zij voelt zich aangevallen en sluit zich af. Hij is dan ook zo druk met zijn eigen verhaal dat hij niet doorheeft dat zij is afgehaakt. Hij vergeet namelijk één belangrijk ding… luisteren.

“You've got opinions, man
We're all entitled to 'em, but I never asked
You got the talking down, just not the listening”

We zijn allemaal weleens zo iemand tegengekomen in het leven, iemand met een sterke mening, er volledig op uit om jou te overtuigen van diens gelijk. En vaak – terwijl je dat wellicht niet altijd verwacht- komt dit voort uit goede bedoelingen. Diegene gunt jou het beste en het beste in hun ogen is natuurlijk zijn of haar mening. Hier ontstaat een mismatch want zijn of haar ‘beste’ is niet jouw beste. En dat gaat schuren. We kennen allemaal de standaard meningsverschillen wel, of het nou friet of patat is, of dat ananas wél of niet op een pizza hoort. Vaak lachen we erom en gaan we door met leven. Maar wat doe je als je een andere mening hebt over grote maatschappelijke kwesties of situaties die jou als persoon aangaan? En wat voor effect heeft het als die ‘ koning’ dan ook nog eens een onbekende is die je online op social media tegenkomt?

“And who cares if you disagree?
You are not me

Social media als jouw veilige huis

Jouw eigen social media profiel/ feed kan voelen als jouw veilige thuis. (Onbekende) mensen met een andere mening wil je misschien het liefste weren uit dit huis. Ik kan me voorstellen dat je van je thuis een fijne veilige rustige plek wil maken, met een beetje entertainment en plezier. Je hebt vast geen zin om elke keer in discussies te belanden.

Iets dat wij graag doen in onze vrije tijd is een beetje scrollen door onze social media kanalen. Tijdens het scrollen kan je echter tijdens het lezen van (nieuws-)berichten stuitten op mensen met een andere mening. Sommige mensen noemen ze de trollen van het internet, maar laten wij ze de koningen noemen- om even in de stijl van Sara haar liedje te blijven. Deze internetkoningen komen vaak over als de date van Sara, mensen die graag hun mening willen laten horen, praten veel maar luisteren weinig. Omdat zij geloven dat die mening het beste is voor iedereen (en geef ze eens ongelijk, ik geloof er zelf ook heilig in dat ananas niet op een pizza hoort en misbruik nu zelfs deze blog om jou daarvan te overtuigen). Tijdens zo’n eenzijdig zendgesprek kan het wel snel gebeuren dat de andere kant afhaakt of zich aangevallen gaat voelen.

Als dit online gebeurt, dat iemand diens mening op een heftige manier jouw kant op stuurt, kan het voelen als een aanval op onze eigen veilige omgeving of zelfs op ons als persoon. Zo iemand voelt als een indringer in ons huis die iets van ons nodig heeft wat wij niet willen geven.

Een automatische reactie kan zijn;

  • met gestrekt been erin gaan en alles uit de kast halen om de ander te overtuigen
  • uit totale frustratie en onmacht gaan schelden
  • gelijkdenkenden taggen onder het bericht om bevestiging te krijgen dat jij niet de enige bent die dit belachelijk vindt.
  • doorscrollen maar in je hoofd deze persoon afschrijven als ‘ gekkie’.

Fluisteren op social media

Echter, met dit gedrag ben je net als de man uit het liedje die één ding vergat in zijn enthousiasme. Namelijk de kracht van het luisteren. Wat zou er gebeuren als het je zou lukken om eerst te luisteren? Ik leer mijn dochter van acht; hoe zachter je praat hoe beter mensen luisteren.

Ik kan je zeggen: ik heb dit een aantal keer gedaan voor een klas met 30 pubers, fluisteren heeft veel meer effect om een drukke klas stil te krijgen dan eroverheen te schreeuwen dat iedereen stil moet zijn. Zachtjes praten vergoot de nieuwsgierigheid. Echt.

Stel jij komt zo’n situatie tegen op social media. Wat dan? Hoe zou je connectie kunnen maken met iemand die zo graag gehoord wilt worden? Welke vragen kan je stellen om het gesprek te openen en de echte motieven te achterhalen? Ben je nieuwsgierig naar iemand zijn beweegredenen? Is dit wellicht een kans voor jou om te groeien als persoon? Hoe kom jij zelf eigenlijk nog bij iemand binnen die is verhard?

Hey, wacht eens even. Je kan de wereld niet veranderen, maar je kan jezelf wel veranderen in de wereld. Wat zou er gebeuren als jij verzacht, compassie toont? Als jij gaat (f)luisteren in plaats van schreeuwen, schelden of cancelen. Misschien komen jullie wel op een punt van wederzijds begrip, en groei jij, als mens, door de inzichten van de ander. En nee, je hoeft niet gelijk de mening van die ander over te nemen. Maar.. wellicht kan je wel meer te weten komen over het mens achter de mening. Wie weet drinken jullie samen nog eens een kopje koffie waarbij jullie allebei effectief luisteren en praten zonder dat een van jullie naar buiten zit te staren en de voorbijrijdende auto’s telt. Hoe mooi is het als je als mens met elkaar een connectie kunt maken.

Dan kan jij voortaan lekker genieten van je ontspannen scroll momentjes in jouw online huis en dan kan Sara ook gewoon weer doen waar zij het beste in is namelijk… liefdesliedjes zingen. 😉

Dan is de koning geen koning meer, maar gewoon een medemens die – net als jij- het beste van diens leven probeert te maken.

Sara Bareilles – King of Anything

Ondersteun jij onze doelstelling en wil jij de online wereld een beetje vriendelijker maken?

Plaats een reactie

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters logo positief

Hardverzachters is een initiatief van Stichting Goed Online
Copyright 2023 Stichting Goed Online

Hardverzachters